Iz 83 zemlje
2

Lactalis zbog zaraze salmonelom povlači sa tržišta mlijeko za bebe

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Iz kompanije Lactalis su potvrdili da je sa tržišta povučeno 12 miliona kutija mlijeka u prahu iz 83 zemlje zbog sumnje da se u njemu nalazi salmonela.

Ovi proizvodi se u svijetu prodaju pod brandovima Milumel, Picot i Celi, a zahvata zemlje u koje se izvozi, od Velike Britanije, do Kine, Pakistana i Sudana.

Emmanuel Besnier, izvršni direktor Lactalis kompanije, prvi put se obratio javnosti nakon ovog događaja.

"Izuzeli smo 12 miliona kutija iz prodaje, međutim, u ovakvim situacijama, ne smijemo samo stati na tome. Proizvođači više ne moraju sortirati proizvode i na taj način tražiti zaražene kutije, one će se morati ukloniti sa svih polica", rekao je Besnier.

Besnier je bio i u posjeti kod ministra finansija Bruna Le Mairea koji je izjavio da će ova kompanija morati povući sve mliječne proizvode koji su ikada proizvedeni u fabrici Craon koja se nalazi na sjeverozapadu Francuske.

"Cilj ovakvog radikalnog postupka je u tome da se izbjegnu kašnjenja, problemi u sortiranju serija proizvoda i rizik od ljudske greške", naveo je ministar Bruno Le Maire.

Stotine tužbi su podigli protiv ove kompanije su podigli roditelji djece koja su zaražena salmonelom, nakon pijenja mlijeka u prahu.

Do sada je prijavljeno 35 slučajeva trovanja beba salmonelom, među kojima je jedan zabilježen u Španiji, a drugi u Grčkoj. Međutim, udruženje koje zastupa žrtve tvrdi da su vlasti loše procijenile tačan broj zaražene djece.

Besnier je obećao odštetu porodicama i naglasio kako ne prestaje razmišljati o izazvanim zdravstvenim problemima kod djece, među kojima se nalaze i bebe ispod šest mjeseci.

"Postoje žalbe i mi smo svjesni toga, u potpunosti ćemo sarađivati sa žrtvama, nismo ni mislili drugačije postupati", dodao je Besnier.

Ovog mjeseca je nastao još veći problem nakon što je francuski istraživački časopis Le Canard Enchaine objavio kako su državni inspektori u septembru proglasili fabriku Craon zdravstveno ispravnom.

Iz Lactalis kompanije vjeruju da je izvor zaraze salmonelom jedan od tornjeva za sušenje mlijeka u prahu u fabrici u gradu Craonu na sjeverozapadu Francuske.

Simptomi infekcije salmonelom, između ostalih su: grčevi u stomaku, dijareja i groznica. Većina ljudi se oporavi bez liječenja.