Za opuštanje i odmor
11

Kupke koje će vam pomoći da se oslobodite stresa

Klix.ba
Ukoliko ste pod stresom a uz to niste raspoloženi za teretanu, trčanje ili plivanje kako biste ga pobijedili, postoji nešto što vam uopće neće biti naporno.

Radi se o biljnim kupkama koje će napraviti čuda za vas, osloboditi vas stresa, vašoj koži dati sjaj, umanjiti umor i učiniti da se osjećate mnogo bolje.

Ruže

Ako volite miris ruža, iskoristite njihove latice za kupku. Važno je da ne koristite ruže koje su tretirane hemikalijama. Ruže imaju efekt liječenja, a ovakve kupke potiču još iz doba Kleopatre koja je uživala u kupkama s mlijekom i laticama ruže. Ovaj cvijet njeguje kožu, djeluju umirujuće te izvlači toplotu iz kože tokom ljeta. Kupka se pravi od isušenih latica ruže, cvijeta kamilice, lišća zelenog čaja i esencijalnog ulja. Mogu se dodati i svježe latice ruže, lavanda i kokosovo mlijeko. Vaša koža će biti mekana i sjajna.

Kamilica

Zahvaljujući svom mirisu, kamilica djeluje umirujuće i savršen je dodatak biljnoj kupki. Njeni bijeli cvjetovi sadrže bisabolol, ulje koje djeluje kao sedativ. U ovu kupku se ispuštaju aromatična ulja koja djeluju iscjeljujuće te unapređuju kvalitet sna. Za kupku skuhajte čaj od kamilice i ostavite da se ohladi 10 minuta kako bi biljka ispustila svoja ulja. Taj sadržaj dodajte u kupku.

Bosiljak

Bosiljak ima divnu aromu i stimuliše čula. Pop zvijezda Madonna je objavila video na kojem koristi ovu kupku. Bosiljak također smanjuje upalu kože. Za pripremu kupke je dovoljno u vodu staviti pet listova bosiljka, a potom se u njoj opustiti desetak minuta. Nakon toga je se potrebno istuširati.

Eukaliptus

Eukaliptus nije koristan samo za sinuse i protivupalno djelovanje, nego može stimulisati um i tijelo svojom aromom. Kako biste sačuvali svojstva eukaliptusa, pomiješajte ga s drugim esencijalnim uljima, uljem čajevca, eteričnim uljem limuna i kokosa. To pomiješajte i u kupku dodajte jednu supenu kašiku mješavine.

Lavanda

Lavanda ima brojne korisne utjecaje, smanjuje nervozu i napetost, snižava krvni pritisak, eliminiše stres, smanjuje infekciju kože, poboljšava cirkulaciju i još mnogo toga. Lavandu pomiješajte sa zobi i dobit ćete odličnu kupku. Prvobitno od zobi trebate napraviti brašno, dodati suhe latice ruže i suhu lavandu, kao i epson so pa sve to istresti u vodu.

Šumski mirisi

Nabavite soli za kupanje koje sadrže arome šumskih biljaka. Pomiješajte ih i istresite u vodu, a potom kupku dobro promiješajte i uživajte u njoj.