{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kupite mobitel i sačuvajte zdravlje!

S
7.10.2007. u 09:48
0
0
Kupite mobitel i sačuvajte zdravlje!
0
Kupite mobitel i sačuvajte zdravlje!
Foto: AP
U suradnji sa kompanijom Mitsubishi Electric japanska kompanija NTT DoCoMo razvila je prototip Wellness mobilnog telefona koji korisniku može izmjeriti puls, tjelesnu masnoću, nivo stresa, pa čak i upozoriti na loš zadah. Ukratko, ovaj mobitel je dizajniran da bude novi lični trener sretnog vlasnika.
Kompanija NTT DoCoMo je tokom ove sedmice na sajmu elektronike CEATEC u okolici Tokija predstavila prototip revolucionarnog Wellness mobilnog telefona koji je idealan za osobe koje žive užurbano i žele na što jednostavniji način voditi računa o vlastitom zdravlju.

"Novi Wellness mobitel ima ugrađen senzor pokreta koji detektuje pokrete tijela i kalkuliše koliko kalorija korisnik troši", otkrio je glasnogovornik ove kompanije Noriaki Tobita.

"Ugrađeni senzor vam također može reći da li hodate, trčite, penjete se uz stepenice ili odmarate, te broji kalorije prema ukupnim aktivnostima. Uvijek je uz vas i ima ulogu vašeg mobilnog personalnog trenera", dodao jeTobita.

Po principu +Nike tehnologije kompanije Nike, mobitel vodi računa o vašem treningu, omogućavanjem korisniku da postavi ciljeve, prati vrijeme i iznos potrošenih kalorija, uz muziku koju može slušati putem slušalica.

Držite mobilni telefon raširenih ruku i on će se pretvoriti u mini kalkulator tjelesne masnoće, a senzor na gornjem dijelu mobitela izmjerit će vam puls preko vašeg kažiprsta.

Kada je Tobita puhao u rupicu sa strane uređaja pune tri sekunde na ekranu se pojavila poruka: "Zadah nije strašan". Uređaj je dizajniran tako da korisniku postavlja pitanja s ciljem utvrđivanja nivoa stresa, kao i da ponudi savjete.

Kako otkriva Assocciated Press, NTT DoCoMo još uvijek testira neke od drugih tehnologija koje su implementirane u Wellness mobitel, uključujući funkciju evidentiranja ishrane i unosa kalorija korisnika i mogućnost razmjene podataka između više različitih korisnika.

NTT DoCoMo još uvijek nije objavio kada će ovaj mobilni telefon izaći na tržište i koliko će koštati. Proizvodi ove kompanije sa sjedištem u Tokiju još uvijek se, nažalost, ne mogu naći na svjetskom tržištu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: