{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krvni pritisak treba mjeriti na obje ruke

F
2.2.2012. u 15:52
0
0
Krvni pritisak treba mjeriti na obje ruke
0
Krvni pritisak treba mjeriti na obje ruke
Mjerenje krvnog pritiska na obje ruke pacijenata trebala bi biti rutinska procedura zbog toga što razlike u pritiscima između dvije ruke mogu ukazivati na zdravstvene probleme, istraživanja su s University of Exeter.
Istraživanjem je utvrđeno da velike razlike u krvnom pritisku mogu značiti povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti.

Iako se postojećim preporukama traži da ljekari mjere pritisak na obje ruke, to se često ne radi, prenose mediji.

Christopher Clark s University of Exeter proučio je 28 ranijih istraživanja koja su se bavila tom problematikom i utvrdio da razlika u sistoličkom pritisku od 10 mm stupca žive između dvije ruke može značiti postojanje povišenog rizika od pojave asimptomatske periferne vaskularne bolesti, bolesti perifernih arterija koje dovode do problema opskrbe krvlju nogu i stopala.

Rana detekcija te bolesti važna je zbog toga što se mjerama poput prestanka pušenja ili snižavanja pritiska može spriječiti njezino napredovanje.

Razlika pritiska između dvije ruke od 15 mm stupca žive mogla bi pak ukazati na povećani rizik od cerebrovaskularnih bolesti, kao i na 70%-tno povećanje rizika od smrti zbog bolesti srca i krvožilnog sustava te 60%-tno povećanje rizika od smrti od svih drugih uzorka, navode znanstvenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: