{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krema za sunčanje smanjuje rizik od raka kože

A
6.4.2013. u 15:50
7
1
Krema za sunčanje smanjuje rizik od raka kože
7
Krema za sunčanje smanjuje rizik od raka kože
Profesor urologije na Univerzitetu Duzce u Turskoj (DU) prof. dr. Enver Ozdemir izjavio je da korištenje kreme za sunčanje umanjuje rizik od raka.
"Korištenje kreme za sunčanje bi moglo umanjiti rizik od raka za 40 puta. Također, preprženi hljeb je poput lijeka, dok je preprženo meso kancerogeno. Roštilj napravljen u nezdravim uslovima je visokorizičan za zdravlje", kazao je Ozdemir.

Povodom Nacionalne sedmice raka, Ozdemir je istakao da je rizik obolijevanja od raka najčešći u prvih 10 i zadnjih 20 godina života.

"To je povezano i s očekivanjima o dužini života, jer se početkom 1990-tih očekivala dužina životna doba od oko 50 godina, a sada i do 75 godina", smatra Ozdemir.

Upozorio je da konzumiranje brze hrane, nečist zrak i nesvjesno korištenje lijekova povećava rizik od raka. Na kraju je istakao je da krv u pljuvačkoj, sekretu i urinu mogu biti jasni simptomi bolesti raka.

"Ako se u bilo kojem dijelu tijela, a posebno ispod pazuha, na vratu ili u području prepona, pojave otekline ili bolovi potrebno je hitno se obratiti doktoru", kazao je Ozdemir.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: