Novo istraživanje
375

Koronavirus se može "sakriti" u ušima

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Istraživači s Univerziteta Johns Hopkins su ustanovili da se koronavirus može "sakriti" na neočekivanim mjestima, u unutrašnjosti i iza ljudskog uha.

Tim otorinolaringologa i patologa je zaključio da se koronavirus može "udobno smjestiti" u srednjem uhu i mastoidnoj regiji glave iza uha u kojoj se nalazi nekoliko šupljih prostora za koje se vjeruju da služe za ublažavanje traume i zaštitu srednjeg i unutrašnjeg uha.

Ljekari su obavili autopsiju tri preminule osobe koje su bile zaražene koronavirusom i koje su pokazivale simptome prije smrti, a ustanovljeno je da bi moglo postojati mnogo drugih faktora koji utječu na kolonizaciju mastoidne regije i srednjeg uha koronavirusom, a koji se mogu razlikovati kod živih zaraženih osoba.

"Moglo bi biti značajnih razlika između umiranja od koronavirusa i umiranja s koronavirusom", istakli su istraživači.

Novo otkriće predstavlja upozorenje otorinolaringolozima da im prijeti direktni rizik od zaraze prilikom pregleda pacijenata.

Istraživanja je Univerzitet Johns Hopkins vršio u proteklih šest mjeseci, a zaključci su objavljeni 23. jula. Istraživači su upozorili otorinolaringologe da uvedu dodatne mjere zaštite prilikom pregleda pacijenata i operacija.

Broj slučajeva zaraze koronavirusa je počeo ponovo rasti zbog čega mnoge zemlje uvode nove restrikcije dok se naučnici širom svijeta trude pripremiti vakcinu, piše Russia Today.