{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koronarna bolest srca se prenosi sa oca na sina

S
9.2.2012. u 19:13
0
1
Koronarna bolest srca se prenosi sa oca na sina
0
Koronarna bolest srca se prenosi sa oca na sina
Foto: Ilustracija
Koronarna bolest srca, koja ubija hiljade ljudi svake godine, može se prenijeti s oca na sina, pokazalo je novo istraživanje.
Univerzitet u Leicesteru, gdje je rađeno istraživanje, utvrdio je da hromosom Y, koji je dio DNK, a koji imaju muškarci, igra veliku ulogu u nasljeđivanju koronarne bolesti.

Istraživanje je rađeno pod vodstvom Odjela za kardiovaskularne bolesti i Zavoda za genetiku, trajalo je četiri godine, a finansirala ga je Fondacija za srce u Velikoj Britaniji.

Bolest je nazvana koronarna arterijska zbog sužavanja krvnih žila kroz koje krv dolazi do srca, što znači da nema prostora za dovoljan protok kisika, a to može dovesti do osjećaja stezanja u prsima i infarkta.

Britanska Fondacija za srce je utvrdila da je koronarna arterijska bolest, također poznata kao koronarna bolest srca, uzrokovala 88.236 smrtnih slučajeva u 2008. godini u Velikoj Britaniji, od čega je 49.665 smrtnih slučajeva muške populacije i 38.571 među ženama.

Tim sa Univerziteta u Leicesteru je analizirao DNK više od 3.000 muškaraca. Otkrili su da 90 posto Britanaca sa Y hromosomom spada u jednu od dvije haploidne grupe, haploidnu grupu I ili R1b1b2.

Rizik da će oboljeti od koronarne bolesti je 50 posto veći među muškarcima koji pripadaju haploidnoj grupi I u odnosu na ostale muškarce. U ovom slučaju nisu uzeti u razmatranje ostali faktori koji također mogu biti uzroci oboljenja poput visokog holesterola, visokog krvnog pritiska i pušenja, objavio je medicinski časopis Lancet.

Istraživači kažu da je nakon ovog otkrića jasno da je se bolest može naslijediti s oca na sina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: