Brokoli, špinat, mrkva i slatki krompir također sadrže hranjive tvari koje pomažu našem zdravlju, a naučnici s Harvarda vjeruju kako konzumiranje ove vrste povrća sprečava razvoj kanceroznih ćelija u dojkama.
Tri najznačajnija karotenoida za borbu protiv raka su Alfa-karoten, Beta-karoten i likopen.
Lubenica je najbolja hrana za jačanje nivoa karotenoida - jedna kriška sadrži tri puta više likopena nego što ga prosječno ima u tijelu čovjeka.
Karotena najviše ima u žutom, narandžastom i zelenom voću i povrću.
Da bi nivo karotenoida u tijelu bio dovoljan za borbu protiv kanceroznih ćelija, tj. njihovog nastanka, ženama se preporučuje da jedu više od dvije porcije hrane bogate karotenom dnevno.
Tim Medicinskog odjela Harvarda analizirao je studije iz cijelog svijeta, koje su uključivale 3.055 predmetnih slučajeva i u 3.000 slučajeva utvrđena je povezanost između karotenoida i smanjenja rizika od raka dojke.