Rezultati istraživanja
21

Konzumiranjem dinje smanjujete rizik od dobijanja raka dojke

Klix.ba
Redovno konzumiranje dinje, koja je vrlo bogata karotenoidima, uveliko smanjuje rizik od razvoja raka dojke, potvrdilo je istraživanje provedeno na Harvardu. U ispitivanju je učestvovalo 7.000 žena i otkriveno je kako žene s visokim nivoom karotenoida imaju manje rizika da obole od ove bolesti.

Brokoli, špinat, mrkva i slatki krompir također sadrže hranjive tvari koje pomažu našem zdravlju, a naučnici s Harvarda vjeruju kako konzumiranje ove vrste povrća sprečava razvoj kanceroznih ćelija u dojkama.

Tri najznačajnija karotenoida za borbu protiv raka su Alfa-karoten, Beta-karoten i likopen.

Lubenica je najbolja hrana za jačanje nivoa karotenoida - jedna kriška sadrži tri puta više likopena nego što ga prosječno ima u tijelu čovjeka.

Karotena najviše ima u žutom, narandžastom i zelenom voću i povrću.

Da bi nivo karotenoida u tijelu bio dovoljan za borbu protiv kanceroznih ćelija, tj. njihovog nastanka, ženama se preporučuje da jedu više od dvije porcije hrane bogate karotenom dnevno.

Tim Medicinskog odjela Harvarda analizirao je studije iz cijelog svijeta, koje su uključivale 3.055 predmetnih slučajeva i u 3.000 slučajeva utvrđena je povezanost između karotenoida i smanjenja rizika od raka dojke.