Istraživanje na Harvardu
0

Konzumiranje prerađenog mesa povećava rizik od raka dojke

Klix.ba
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Novo istraživanje provedeno na Harvardu je pokazalo da konzumiranje slanine i šunke te sličnih vrsta mesa može uzrokovati rak dojke, prenosi People.

Naime, konzumiranje prerađenog mesa povećava rizik od obolijevanja od raka dojke za devet posto.

Dopuštena količina je do dva grama prerađenog mesa na dan.

Iako su ranija istraživanja pokazivala povezanost između raka i konzumiranja ove vrste mesa, naučnici su proučili 20 različitih rezultata istraživanja te je donesen zaključak.

Doktorica Maryam Farvid koja je vodila ovo istraživanje je izjavila da je rizik veoma mali te da ljudi ne bi trebali paničariti.

"Jedino što bi trebali jeste smanjiti konzumaciju crvenog i prerađenog mesa", rekla je.