{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konzumiranje alkohola utječe na kvalitet sna

11.2.2013. u 19:16
25
7
Konzumiranje alkohola utječe na kvalitet sna
25
Konzumiranje alkohola utječe na kvalitet sna
Iako lakše zaspimo nakon pića ili dva, to nije kvalitetan san i postoji mogućnost da ćemo se ujutro osjećati još umornije nego kada smo legli.
U posljednjem istraživanju objavljenom u stručnom časopisu "Alcoholism: Clinical and Experimental Research" dokazano je da alkohol stvara poremećaj u spavanju, skraćuje san i čini nas umornijim.

Naučnici su analizirali 20 studija u kojima je učestvovalo 517 pacijenata koji su testirani u laboratoriju za eksperiment spavanja. Volonteri su pili razne količine alkohola - jednu ili dvije čaše, dvije do četiri i više od četiri čaše. Neki od njih su podvrgnuti eksperimentu nakon jedne noći konuzimiranja alkohola, a druga grupa nakon više noći. Većina učesnika bili su zdravi i mladi odrasli ljudi koji nisu imali problem s alkoholom.

"Potvrđeno je da neposredni i kratkoročni utjecaj alkohola skraćuje vrijeme koje je potrebno da bismo zaspali. Što više i brže popijete veći je utjecaj na duboki san. U drugoj polovini noći san postaje isprekidan. Također, alkohol pojačava insomniju i njene posljedice", rekao je vođa studije Irshaad Ebrahim.

Dodao je kako alkohol pojačava duboki san koji je bitan za liječenje i jačanje organizma, ali ujedno ga i skraćuje, što može izazvati mjesečarenje i druge negativne posljedice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: