Istraživanje iz Španije
0

Konzumacija alkohola štiti srce kod muškaraca

SRNA
Svakodnevna konzumacija alkohola smanjuje mogućnost srčanog oboljenja kod muškaraca, navodi se u najnovijim istraživanjima. Španski istražioci obavili su ispitivanja u kojima je učestvovalo više od 15 500 muškaraca i 26 000 žena i otkrili da velike količine alkohola mogu biti korisnije za "jači spol".

Prema rezultatima istraživanja, žene koje piju alkohol nisu imale iste rezultate kao muškarci.

Stručnjaci su, ipak, kritični prema ovom istraživanju, ističući da prekomjerna konzumacija alkohola može da izazove rizik od pojave drugih oboljenja, dok je alkohol odgovoran za 1,8 miliona smrtnih slučajeva godišnje.

Istraživanje je provedeno u Španiji gdje je relativno visoka stopa konzumacije alkohola i niska stopa srčanih oboljenja.

U istraživanju su učestvovali muškarci i žene u životnom dobu između 29 i 69 godina i od kojih je zatraženo da zabilježe svoje navike u konzumaciji alkohola.

Istražioci iz centara širom Španije smjestili su učesnike u šest kategorija - od onih koji se nikada nisu napili do onih koji su svakodnevno pili 90 grama alkohola. Ta količina jednaka je konzumaciji osam boca vina sedmično ili 28 krigli piva.

Za one koji su pili u manjim količinama ili manje od čašice dnevno rizik je smanjen z 35 odsto. Za one koji su pili od više od tri čašice do 11 čašica votke svakodnevno rizik je bio manji za oko 50 odsto.

Isti rezultati nisu se pokazali kod žena, koje su manje podložne srčanim oboljenjima u poređenju sa muškaracima. Istraživači spekulišu da ta razlika leži u tome da žene prerađuju alkohol drugačije te da ih od bolesti u mlađoj dobi štite ženski hormoni.