Zdravlje
0

Kontracepcijske pilule smanjuju rizik od raka

Sarajevo-x.com
Britanska studija je konačno potvrdila da kontracepcijske pilule nisu štetne te da ne povećavaju rizik obolijevanja od raka. Šta više, stručnjaci su dokazali da pilule mogu preventivno djelovati u borbi protiv ove smrtonosne bolesti.

Stručnjaci sa Univerziteta Aberdeen izučili su medicinske kartone 46.000 žena starijih od 36 godina koje su osam godina konzumirale oralnu kontracepciju. Analiza je pokazala da kod tih žena nije povećan rizik od kancerogenih oboljenja.

Doktori su naglasili da rizik od oboljenja raste kod žena koje konzumiraju oralnu kontracepciju duže od osam godina. Kod žena koje su osam godina konzumirale oralnu kontracepciju, rizik od oboljenja smanjen je za 12%.

"Možda vam se čini da je ovo mali procent, ali ako razmislite o tome koliko žena širom svijeta koristi oralnu kontracepciju, onda je to velika cifra“, kazao je za BBC dr. Philip Hannaford, vođa istraživačkog tima.

Ovo istraživanje je također pokazalo da su žene i 15 godina nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula, jednako zaštićene od kancerogenih oboljenja.