Zdravlje
12

Kombinacija za srčani udar: Alkohol, loša hrana, stres i praznici

Klix.ba
Dolaskom praznika, naročito Božića i Nove godine, i pojačanom konzumacijom masne i slatke hrane, povećan je i rizik od nastanka srčanog udara. Osim toga, smanjena je i učestalost posjećivanja ljekara zbog određenih tegoba, budući da mnogi putuju ili jednostavno ne žele trošiti vrijeme.

Ranije studije provedene u SAD-u već su povezale praznični period sa srčanim oboljenjima, odnosno zastojima, ali se dugo vjerovalo kako zastoji nastaju usljed hladnog vremena.

Međutim, sve su učestalija mišljenja kako razlog većeg broja srčanih udara tokom praznične sezone leži u lošoj ishrani, stresu i nepristupačnosti ili nemogućnosti odlaska u bolnicu.

Istraživanja su pokazala, piše Independent, kako je stopa srčanih udara u periodu od Božića do druge sedmice januara veća za 4,2 posto u odnosu na južnu hemisferu gdje su Božić i Nova godina tokom ljeta. Osim toga, u tom periodu najugroženija je mlađa populacija.

Josh Knight, profesor sa Univerziteta u Melbournu, smatra kako su upravo odsječenost od glavne medicinske ustanove i pojačana konzumacija alkohola i nezdrave hrane uzrok srčanih zastoja tokom ovog perioda.

Simptomi srčanog udara različiti su kod muškaraca i žena. Neki od njih su bol ili trnjenje ruku (naročito lijeve), znojenje, mučnina i povraćanje, anksioznost, kašalj, pritisak i bol u prsima.

Kod žena, starijih osoba i osoba sa dijabetesom velika je vjerovatnoća izostanka boli u prsima.