Zdravlje
0

Kombinacija alkohola i vježbe savršena za dug i zdrav život

Sarajevo-x.com
Studija danskih stručnjaka objavljena u časopisu European Heart pokazala je da dva alkoholna pića dnevno, u kombinaciji sa redovnom tjelovježbom mogu povoljno utjecati na zdravstveno stanje.

"Uspjeli smo ustanoviti da umjerena konzumacija alkohola i redovna fizička aktivnost zajedno imaju odlične efekte na ljudsko zdravlje“, kazao je za Reuters Morten Gronbaek, vođa studije.

Brojne studije su pokazale da umjerena konzumacija vina može biti itekako povoljna za zdravstveno stanje jer djeluje preventivno kod kardiovaskularnih oboljenja. Danska studije, koja je zasigurno jedna od opsežnijih kada je u pitanju ova tematika, pokazala je da kombinacija alkohola i fizičke aktivnosti može biti odličan način održavanja dobrog zdravstvenog stanja.

Za potrebe studije, istraživači su prikupili podatke o navikama vježbanja i konzumiranja alkohola od 12.000 učesnika. Istraživanje je trajalo nekoliko godina, a rezultati su pokazali da su osobe koje su umjereno pile alkohol i pritom imale redovne fizičke aktivnosti, manje podložne raznim oboljenjima u odnosu na ostale.