Dokazano je da zeleni čaj sadržava korisne polifenole koji su veoma jak antioksidans, te tako pomažu u borbi protiv raka i dijetama kod ljudi koji imaju problem sa sporim metabolizmom.
No, savjet liječnika i ovdje je prijeko potreban, otkriva ScienceDaily. Visoke koncentracije nekih supstanci u biljnim čajevima mogu biti i loše za zdravlje.
Čajeve možemo podijeliti na dvije vrste:
Biljni čajevi, najčešće se prave od suhog lišća i plodova ljekovitih biljaka i imaju stimulirajuće, relaksirajuće i smirujuće djelovanje, no alkaloidi iz nekih vrsta biljnih čajeva veoma su štetni za jetru, a naoko bezazleni čaj od kamilice može izazvati napad kod ljudi koji boluju od alergijskog rinitisa
Zeleni čaj, Camelia Sinensis, ustvari jeste "pravi čaj", a od iste biljke prave se četiri popularne vrste čaja - zeleni, crni, bijeli i oolong. Crni čaj sadrži najviše kofeina, dok su tri ostala bogatija antioksidansima. Pored sveg korisnog učinka na zdravlje, treba biti oprezan jer visoke doze kofeina mogu izazvati nesanicu, ubrzano lupanje srca i mučninu.