Čest problem
2

Koji su uzroci bola u bradavicama kod muškaraca

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nije nepoznata činjenica da i muškarci i žene imaju problema s bolom u bradavicama. Muškarci također imaju osjetljive bradavice te one često krvare i svrbe ih. Međutim, uvijek postoji objašnjenje za ovaj slučaj te ne treba paničiti, prenosi Mens Health.

Razlozi za bol u bradavicama mogu biti različiti, a u nastavku teksta pročitajte koji su najčešći i o čemu trebate voditi računa.

  1. Prvi razlog bola jeste korištenje pogrešne opreme za vježbanje. Sportisti često dožive probleme s krvarenjem i bolovima u bradavicama, jer majica koju koriste nije adekvatna. Ovo se najčešće dešava kod sportista koji se bave trčanjem. Njima se zato preporučuje pažljiv odabir materijala majice za trčanje, kako bi izbjegli grebanje bradavice.

  2. Veoma čest slučaj koji uzrokuje iziritiranost bradavica je i oblačenje nove odjeće ili alergija na materijal majice. Ovo može uzrokovati loše simptome kao što su suha koža, krvarenje, osjećaj prženja kože i veliki otok. Preporučuje se ograničavanje nošenja vune koja stvara nakupljanje znoja i vlažnosti, a koji rezultiraju iritacijom kože. Umjesto grubih materijala, preporučuje se uska majica koja je od prikladnog materijala te upija vlagu i znoj.

  3. Ciste stvaraju dosta problema u bradavicama. Ukoliko su vam bradavice suhe i oštećene to može biti rezultat izloženosti hladnoći, međutim, ovo dovodi do pucanja i otvaranja kože te ulaska i nakupljanja bakterija.

  4. Korištenje pogrešne opreme za brijanje i održavanje higijene može dovesti do brojnih infekcija koje izrastu u veći problem. Zbog toga je bitno obratiti pažnju i ne koristiti prljavu ili tuđu opremu te ju je potrebno redovno održavati i čistiti.

  5. Ako ništa od spomenutih stvari nije slučaj kod vas, otiđite ljekaru i provjerite da li imate rak dojke. Bol u bradavicama je čest simptom ove bolesti i čim je osjetite preporučljivo je posjetiti ljekara. Međutim, utješna činjenica jeste da rak dojke nije toliko česta bolest kod muškaraca.