|

Koje su alternative operaciji kod jakih bolova u koljenu uzrokovanim artritisom

Koje su alternative operaciji kod jakih bolova u koljenu uzrokovanim artritisom
2
M. A.
30.7.2019. u 11:39
5
komentara
2

dijeljenja
Koje su alternative operaciji kod jakih bolova u koljenu uzrokovanim artritisom Ilustracija: Shutterstock
Artritis koljena je oboljenje koje može pogoditi i ljude mlađe od 45 godina, i to uz simptome koji su dovoljno ozbiljni da ograničavaju aktivnost i štete kvalitetu života. Šta se u vezi s tim može učiniti?
Najprije, znajte da neaktivnost nije odgovor. Trebate se kretati, a prvo pokušajte s manje napornim aktivnostima poput hodanja i plivanja. Istraživači također gledaju na moguće koristi od intervalnog treninga, a ne kontinuiranog vježbanja.

Ukoliko imate prekomjernu težinu, istraživanje je pokazalo da dijeta, zajedno s vježbanjem, može smanjiti bol i poboljšati kvalitet života.

Istraživanja koja su u fokus stavila suplemente glukozamina donijela su oprečne rezultate tokom godina, ali jedno od objašnjenja za različite nalaze ima veze s različitim formulama koje su korištene. Uspjeh u Evropi i drugim dijelovima svijeta otkriven je uz dnevnu dozu od 1.500 miligrama patentiranog kristalnog glukozamina, prema International Journal of Rheumatic Diseases.

Isto tako, akupunktura pomaže nekim ljudima da olakšaju svoje tegobe, kao i svakodnevna akupresura, koristeći pritisak prstima samo na bolnim mjestima.

Invazivniji postupci poput injekcija kortikosteroida ili hijaluronske kiseline imaju ograničene prednosti i moguće nuspojave, a operacija koljena, često sugerirana kako bi se "isprali" ostaci unutar zgloba, ne rezultira znatnim ublažavanjem bolova, boljom funkcijom ili većim koristima od konzervativnih strategija poput vježbanja.

Znači, blisko sarađujte sa svojim zdravstvenim timom da biste shvatili kako vam vježbanje može pomoći i da pronađete vrstu aktivnosti u kojoj ćete uživati. U timu koji će se brinuti o vašem zdravlju ne mora biti samo ljekar porodične medicine, već i ortoped i fizikalni terapeut koji mogu osmisliti plan vježbanja na osnovu vaših potreba i vaših sposobnosti.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...