Večeras promocija
30

Knjiga "Internistička onkologija" je udžbenik na kojem su radila 44 ljekara

Klix.ba
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras će s početkom u 18 sati biti održana promocija knjige "Internistička onkologija", autora ljekara Semira Bešlije (KCUS) i Damira Vrbaneca (KBC Zagreb).

Knjiga je nastala kao zajednički rad brojnih stručnjaka iz više regionalnih onkoloških centara BiH, Hrvatske i Crne Gore i dobar je primjer moguće saradnje u regiji. Od prvog izdanja prošlo je pet godina, a od prve ideje i razgovora o knjizi između sadašnjih glavnih urednika ovoga izdanja gotovo 10 godina.

Ovo, drugo izdanje, znatno je prošireno i dopunjeno, te su svi tekstovi značajno izmijenjeni u odnosu na prvo izdanje.

Vrbanec ističe da iako pet godina i nije tako dug period u vrlo dinamičnoj struci, kao što je danas internistička onkologija, došlo je do velikih promjena koje su vezane, kako za nove spoznaje u bazičnoj onkologiji, tako i u dijagnostici i terapijskim mogućnostima (prvenstveno cijelog područja imunoonkologije), što je zahtijevalo pisanje novog udžbenika.

"U ovom izdanju dodano je 12 novih poglavlja, a obim knjige povećan je za trećinu. U naslovu knjige ostavili smo samo 'internistička onkologija' jer smatramo da taj pojam tačnije opisuje samu struku, a i posljednjih je godina prihvaćena kao naziv u ovim našim područjima. Dok je u pisanju prvog izdanja knjige sudjelovalo ukupno 27 suradnika, u drugom izdanju taj je broj povećan na 44 koji su dali svoj doprinos na osnovi dugogodišnjeg vlastitog iskustva. Knjiga je prvenstveno namijenjena studentima medicine na medicinskim fakultetima, specijalizantima interne medicine i internističke onkologije, te srodnih struka, ljekarima opće medicine i drugim stručnjacima koje zanima onkologija", istakao je on.

Kaže da je osnovni razlog zbog čega su se prihvatili odgovornog zadatka pisanja ove knjiige, s jedne strane, razvoj same onkologije te posljedično specijalnosti internističke onkologije, a s druge strane je postojala želja da popune prazninu koja postoji u tom području.

Semir Bešlija naglašava da je cilj knjige da javnost upozna s izuzetno dinamičnim područjem onkologije koje pokriva i kojim sa bavi ova grana interne medicine.

"Knjiga se sastoji od ukupno 69 poglavlja koja su podijeljena u 12 većih cjelina (prvo izdanje imalo je 57 poglavlja). Nova poglavlja u ovom izdanju su osnove radijacijske i hirurške onkologije, nuklearna medicina i radiološka dijagnostika u onkologiji, molekularna patologija, genomsko profiliranje tumora, imunoterapija i komplikacije vezane uz imunoterapiju, dva nova poglavlja vezana uz hematonkologiju (multipli mijelom, te akutne leukemija i hronična mijeloična leukemija), te poglavlja o sarkomima mekih tkiva i primarnim koštanim tumorima. U prvoj većoj cjelini Uvodu u onkologiju prikazane su najnovije spoznaje o karcinogenezi, molekularnim promjenama, imunološkim zbivanjima i imunoterapiji, translacijskim istraživanjima u onkologiji, molekularnoj patologiji, onkološkoj dijagnostici, hirurgiji i radioterapiji, te prikazane osnove onkološke, farmakološke terapije i kliničkih ispitivanja", kazao je Bešlija, dodajući da drugu cjelinu čine tumori glave i vrata, a potom slijedi cjelina o gastrointestinalnim tumorima u kojem je prikazana simptomatologija, dijagnostika, te terapijske mogućnosti liječenja tumora probavnog trakta.