Istraživanje u Kini
75

Klinička ispitivanja: Japanski lijek protiv gripe djeluje na koronavirus

DP
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Samo četiri dana nakon što je kod njih otkriven koronavirus, pacijenti su testirani kao negativni, a sve zahvaljujući jednom lijeku.

Zdravstveni službenici iz Kine tvrde da lijek favipiravir iz Japana, koji se koristi pri liječenju nove vrste gripe, djeluje i na pojedine pacijente zaražene virusom Covid-19. Ovaj lijek još je poznat i kao Avigan, a proizvodi ga japanska firma Fujifilm Toyama Chemical.

Zhang Xinmin, službenik kineskog Ministarstva nauke i tehnologije, izjavio je da su obavljena klinička ispitivanja nad 340 pacijenata u Wuhanu i Shenzhenu. Pacijenti, prethodno pozitivni na virus, testirani su kao negativni, u prosjeku, samo četiri dana kasnije, zahvaljujući terapiji favipiravirom. S druge strane, pacijenti koji nisu dobili lijek su se, u prosjeku, pokazali kao negativni na virus nakon tek jedanaest dana.

Došlo je i do poboljšanog stanja pluća kod 91 posto pacijenata koji su uzimali lijek, što je slučaj s tek 62 posto onih koji nisu koristili favipiravir. Shimbun ističe da je lijek očito učinkovit i jako siguran za primjenu, prenosi The Guardian.

Japanski liječnici obavljaju slična klinička ispitivanja nad pacijentima s blagim i umjerenim simptomima, ali iz japanskog ministarstva zdravlja poručuju da favipiravir nije pomogao onima koji su ozbiljnije oboljeli. Ista ograničenja zapažena su i pri istraživanjima kojima je Covid-19 testiran na antivirusne lijekove za HIV, lopinavir i ritonavir.

Favipiravir se primjenjivao i 2016. radi suzbijanja epidemije ebola virusa u afričkoj državi Gvineji.