{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Klimatske promjene mogu utjecati na povećanje rizika od urođenih srčanih mana

Klix.ba
7.2.2019. u 14:04
2
0
Klimatske promjene mogu utjecati na povećanje rizika od urođenih srčanih mana
2
Klimatske promjene mogu utjecati na povećanje rizika od urođenih srčanih mana
Ilustracija: Shutterstock
Klimatske promjene bi mogle dovesti do toga da se u SAD-u počne rađati više djece s urođenim srčanim manama, kažu istraživači.
Konkretno, naučnici su zaključili da rast temperature može dovesti do čak 7.000 novih slučajeva srčanih oboljenja između 2025. i 2035. godine u osam saveznih država u SAD-u: Arkansasu, Texasu, Californiji, Iowi, Sjevernoj Karolini, Georgiji, New Yorku i Utahu.

Prema studiji objavljenoj u časopisu American Heart Association, na zapadu, sjeveroistoku i jugu se predviđa najveće povećanje procenta srčanih oboljenja.

"Naši rezultati ističu alarmantan utjecaj klimatskih promjena na ljudsko zdravlje i naglašavaju potrebu za boljom spremnošću za rješavanje očekivanog porasta broja srčanih oboljenja u godinama pred nama", izjavila je glavna autorica istraživanja dr. Shao Lin.

Ona je rekla da je izuzetno važno da ljekari ukažu ženama koje su trudne ili koje planiraju da zatrudne na važnost izbjegavanja ekstremne toplote, posebno od tri do osam sedmica poslije začeća, što se smatra kritičnim vremenom za razvoj fetusa, javlja Health24.

Iako su prethodna istraživanja povezivala izlaganje trudnica toploti sa srčanim defektima kod njihove novorođenčadi, uzroci ostaju nejasni. Studije provedene na životinjama ukazuju na to da izlaganje toploti može izazvati smrt ćelija fetusa ili ometati djelovanje nekih proteina ​​osjetljivih na toplinu, koji su kritični za fetalni razvoj, navode autori studije.

Za potrebe nove studije istraživači su koristili prognoze klimatskih promjena iz NASA-e i Instituta Goddard za svemirske studije te podatke o tome kako izloženost toplini tokom trudnoće utječe na rizik od urođenih srčanih mana kod beba rođenih između 1997. i 2007. godine.

Kongenitalni srčani problemi su najčešći urođeni defekt u SAD-u, koji se javljaju kod skoro 40.000 novorođenčadi svake godine, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

"Naši rezultati ukazuju na dramatične učinke klimatskih promjena na ljudsko zdravlje i ukazuju na to da dječije bolesti srca koje potječu od strukturnih malformacija srca mogu biti jedna od značajnijih posljedica povećanja temperature", rekao je glavni autor istraživanja dr. Wangjian Zhang.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: