{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klimatske promjene direktna prijetnja globalnom zdravlju

F
4.4.2008. u 12:12
0
0
Klimatske promjene direktna prijetnja globalnom zdravlju
0
Klimatske promjene direktna prijetnja globalnom zdravlju
Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, 7. aprila, uz moto "Zaštitimo zdravlje od klimatskih promjena", još je jedna prilika da se ova godina učini posebno značajnom po tome što će se ojačati svijest o evidentnoj globalnoj prijetnji javnom zdravlju, poruka je Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova našeg vremena. One su direktna prijetnja nekim od fundamentalnih determinanti zdravlja, kao što su hrana, zrak, voda.

Svjetska zdravstvena organizacija u povodu Svjetskog dana zdravlja skreće pažnju na ovaj problem, koji je od najvećeg značaja za globalno zdravlje.

Poznato je šta nestabilna i promjenljiva klima znači za zdravlje. O tome u svjetskim naučnim i stručnim krugovima nema nikakve dileme. Toga sve više postaju svjesne i državne i političke institucije. Toplotni talasi, oluje, poplave i suše, ubijaju destine hiljada ljudi svake godine.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije naglašavaju da već sada klimatski senzitivne bolesti, kao što je dijareja, malarija, ili ishrana bez proteina izaziva više od tri miliona smrti godišnje. Čak ni ovi brojevi ne odražavaju poražavajuće indirektne zdravstvene posljedice koje će, kako predviđaju stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije, izazvati promjena klime na poljoprivrednu proizvodnju i kulturu, dostupnost svježe vode u područjima širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija apeliira na vlade, međunarodne organizacije, lokalne zajednice, udruženja građana, privredne organizacije da problem javnog zdravlja u kontekstu klimatskih promjena stave u središte zdravstvene politike.

Iz Zavodu za javno zdravstvo FBiH navode da se mnogi od tih zdravstvenih rizika mogu izbjeći kroz postojeće zdravstvene programe i intervencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: