Prvi slučaj zaraze
3

Kinez se zarazio virusom hepatitisa od štakora

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Stanovniku Hong Konga dijagnosticiran je hepatitis E, koji je izdvojen iz štakora, te je ovo prvi poznati slučaj zaraze čovjeka tim virusom hepatitisa, prenosi portal 24sata.hr.

Jedan od najvećih univerziteta u Hong Kongu objašnjava da je prvi pokazao da se virus hepatitisa sa štakora može prenijeti na čovjeka te izazvati infekciju.

Prema navodima univerziteta, hepatitis izdvojen iz štakora veoma je dalek ljudskoj varijanti hepatitisa E. Ističu da je riječ o velikom otkriću za javno zdravlje.

Dnevni list South China Morning Post prenosi ocjenu naučnika da se pacijent mogao zaraziti putem hrane koja je bila uprljana izmetom štakora te da je živio u naselju gdje je uočena veća prisutnost štakora. Bolest mu je dijagnosticirana nakon što su na njegovoj presađenoj jetri uočili neuobičajen rad.

Do sada nije bilo dokaza da se bolest može prenijeti sa štakora na čovjeka. Ljudski hepatitis E je jedan od najučestalijih uzroka akutne upale jetre te pogađa 20 miliona ljudi svake godine u svijetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, a najviše se prenosi preko kontaminirane vode.

Simptomi su groznica, žutilo, povraćanje te poremećaj rada jetre. Hong Kong je poprište velikih epidemija te je 2013. epidemija SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom) uzrokovala smrt skoro 300 ljudi.

Problem vezan za štakore se pogoršao u posljednjih nekoliko mjeseci zbog dugotrajnog toplog i vlažnog vremena.