|

Kina počinje testirati novu vakcinu za liječenje HIV infekcije na ljudima

Kina počinje testirati novu vakcinu za liječenje HIV infekcije na ljudima
0
Dž. L.
23.7.2019. u 09:14
14
komentara
0

dijeljenja
Kina počinje testirati novu vakcinu za liječenje HIV infekcije na ljudima Ilustracija: Shutterstock
Kina će uskoro započeti klinička ispitivanja kako bi testirala vakcinu protiv virusa humаne imunodeficijencije (HIV), i to na 160 dobrovoljaca.
Testiranja će provoditi Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDCP) u Pekingu koji radi na vakcini protiv HIV-a još od prvog ispitivanja 2007. godine.

Vakcina se zove DNK-rTV i u ovoj drugoj fazi ispitivanja na ljudima stručnjaci rade na replikaciji DNK HIV-a kako bi pokrenuli imunizaciju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, virus HIV-a pogodio je skoro 36,9 miliona ljudi širom svijeta, sa više od 2,1 milion prijavljenih slučajeva samo u Indiji.

Istraživanja o liječenju HIV-a provode se već godinama, a tek nedavno počela su davati prve pozitivne efekte.

Medicinski centar Univerziteta Nebraska (UNMC) tvrdi da je pronašao obećavajući lijek za HIV. Njihov uspjeh zabilježen je početkom ovog mjeseca kada su uspjeli eliminisati HIV infekciju iz miševa na kojima su testirali lijek.

Međutim, Shao Yiming, glavni istraživač lijeka protiv HIV-a na CCDCP-u, rekao je da je njihova vakcina protiv HIV-a prva koja je ušla u drugu fazu ljudskog ispitivanja.

"Uz znatno smanjenje virulencije vakcina neće izazvati infekciju kod zdravih primalaca", rekao je Yiming za China Daily.

Izvještaji također potvrđuju obećavajući utjecaj vakcine s obzirom na to da sadrži samo dijelove DNK materijala virusa, zbog čega su šanse za hvatanje infekcije veoma niske.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...