{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kardiovaskularne bolesti i dalji vodeće po pojavnosti

F
28.9.2009. u 20:45
0
0
Kardiovaskularne bolesti i dalji vodeće po pojavnosti
0
Kardiovaskularne bolesti i dalji vodeće po pojavnosti
Od 296 osoba koje su u subotu ispred sarajevske Katedrale bile podvrgnute mjerenju krvnog pritiska i šećera u krvi skoro 49 posto njih pripadalo je skupini koja ima i po nekoliko riziko faktora.
"Ovo upućuje na to da su kardiovaskularne bolesti i dalje broj 1 po pojavnosti", navodi dr. Rusmir Ajanović. On upozorava građane da povedu računa o glavnim riziko faktorima za bolesti srca na koje se može utjecati (upotreba duhana, nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost i stres).

Doktor Ajanović apelira na građane da povedu računa o primarnoj prevenciji od kardiovaskuarnih bolesti jer gubitak težine, sniženje holesterola, smanjenje krvog pritiska, prekid pušenja i terapija niskim dozama aspirina kod odgovarajućih pacijenata bi smanjila rizik od srčanog udara do 36 posto tokom naredne tri decenije, a prema izvještaju Američke asocijacije za srce.

Farmaceutska kompanija Bayer doo Sarajevo organizirala je humanitarnu akciju besplatnog mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi u povodu 110. godišnjice aspirina i Svjetskog dana srca.

Tom prilikom građani su, ispred sarajevske Katedrale, na licu mjesta mogli dobiti rezultate mjerenja, te informaciju od stručnih osoba o rizicima koji uzrokuju bolesti srca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: