Svjetski dan srca
162

Kardiolozi pozivaju građane na besplatni pregled u Sarajevu

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Udruženje kardiologa u Bosni i Hercegovini će 29. septembra obilježiti Svjetski dan srca. Cilj Udruženja je promocija preventivne kardiologije, kao esencijalnog segmenta djelovanja jednog kliničara.

Ispred “Kuće srca” (Štrosmajerova br. 6) će biti organizovana kontrola lipoproteina niske gustoće (LDL), besplatno za građane. LDL predstavlja marker kardiovaskularnog rizika, te kao takav je jako važan u segmentu stratifikacije rizika od kardiovaskulranog incidenta, te predstavlja marker na koji se mora terapeutski djelovati.

Također, članovi Udruženja, će građanima predstaviti mjere predložene od strane Udruženja za čuvanje zdravlja, kontrolisati krvni pritisak građanima, te ih savjetovati o načinu uzimanja lijekova, kao i o važnosti preventivnih, nefarmakoloških, mjera u svakodnevom životu pojedinca.

Sama kontrola LDL-a će se raditi u vremenskom inervalu od 8 do 12 sati. Svi građani se mogu i ranije javiti, te rezervisati svoju kontrolu na e-mail [email protected]. Od 12 sati će biti organizovana i predavanja za zdravstvene radnike, koja će sadržavati aktuelne teme iz domena preventivne kardiologije. Zdravstveni radnici se mogu prijaviti na e-mail [email protected].