Loš utjecaj na žlijezde i hormone
0

Kalorije u šamponima vas čine gojaznim

Sarajevo-x.com
Novo istraživanje američkih naučnika je pokazalo da većina ljudi ne može da se riješi viška kilograma zbog kaloričnih hemikalija koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima, šamponima, losionima za tijelo i sapunima koje oni koriste.

Naučnici iz Medicinskog centra Mount Sinai u New Yorku su potvrdili da su ftalati, hemijski sastojci 70 posto kozmetičkih proizvoda kao i mnogih drugih sredstava za čišćenje, odgovorni za remećenje prirodnog sistema kontrole tjelesne težine, delikatne ravnoteže hormona i tjelesne kondicije.

Naučnici smatraju da ukoliko su djeca izložena ftalatima, rizik od gojaznosti u djetinjstvu je veoma velik, kao i opasnost od problema sa težinom u budućnosti.

Naučnici su analizirali i mjerili izloženost ftalatima djevojčica koje žive u Harlemu. Analizirali su i njihov urin.

"Djevojčice koje imaju problema sa težinom također imaju i visok nivo ftalata u urinu. Što je tjelesna masa djevojčica veća, to je nivo ftalata viši", rekao je profesor Philip Landrigan, pedijatar i autor istraživanja.

Druga susptanca, bisfenol A, također je prisutna u pomenutim sredstvima, te i ona predstavlja kalorične hemikalije.

Činjenica da tijelo apsorbuje ove hemikalije izaziva veliku zabrinutost. One negativno utiču na žlijezde i hormone koji regulišu brojne tjelesne funkcije, objavio je Daily Mail.