Zdravlje
0

Kako živjeti s kožnim oboljenjima

Klix.ba
Koža je najveći organ ljudskog tijela. Sve veći broj kožnih oboljenja ukazuje na povećanje negativnih utjecaja na kožu, izvana i iznutra. Psorijaza, dermatitis, akne, ekcemi i alergije samo su neka od kožnih oboljenja uzrokovanih onečišćenjem organizma, agresivnom životnom sredinom i vanjskim faktorima.

Oko 95 posto osoba koje boluju od psorijaze, imaju poboljšanje, pa čak i potpuno iščezavanje bolesti tokom ljetnih mjeseci, naročito tokom boravka na moru, a isti taj broj ima pogoršanje psorijaze tokom zime. Prvoj pojavi psorijaze ili njenom pogoršanju mogu prethoditi infekcije (ponajprije uzrokovane streptokokima), neki lijekovi i stres. Psorijatične promjene mogu se javiti na mjestu mehaničke ozljede kože kod osoba s genetskom sklonošću ka psorijazi.

Kožna oboljenja predstavljaju veliki osobni problem i u mnogim zemljama su svrstana u oboljenja od kojih se samo depresija smatra težim oboljenjem sa psihičkim posljedicama. Prema mnogim istraživanjima može se zaključiti kako kožne bolesti imaju veliki utjecaj na ukupan kvalitet života oboljelih i potrebno je podići nivo društvene svijesti kako bi se omogućilo što lakše rješavanje svih problema s kojima se ove osobe susreću u svakodnevnom životu. Osobe pogođene kožnim oboljenjima moraju raditi na svojoj potpunoj integraciju u društvo, a svoje aktivnosti i razmišljanja usmjeriti na svakodnevne aktivnosti i obaveze, najpoželjnije u društvenom okruženju. Cijelo društvo im treba pomoći u tome.

Nezdrava prehrana ili higijenski preparati koje koristimo, a koji u sebi imaju uglavnom umjetne komponente, dužim vremenom unosa imaju sve veći utjecaj na pojavu kožnih oboljenja. Nagomilane nečistoće utječu na pojavu nepravilnog funkcioniranja hidrolipidnog sloja kože, nekontrolirano lučenje sebuma i smanjenje funkcije kože kao zaštitnog organa ljudskog tijela. Korištenjem prirodnih sredstava za higijenu i njegu kože omogućavamo koži da bude u svom prijatnom okruženju. Na tržištu možemo naći više sredstava za higijenu koja se deklariraju kao prirodna, ali se pažljivim čitanjem informacija na proizvodu može vidjeti da su ti proizvodi samo 85-97 posto prirodni, tj. sadrže 3 ili više procenata umjetnih komponenti koje su direktni uzročnici reakcija osjetljive kože. Prirodnim sredstvima za higijenu kože i kose sprečavamo ispoljavanje nezadovoljstva kože i njene negativne reakcije. Prirodni šamponi, sapuni i gelovi važni su koliko i zdrava hrana.

Osobe koje imaju psorijazu bore se sa suhom i ispucalom kožom, a neke osobe, uglavnom djeca, imaju povećano crvenilo ili velike alergijske reakcije kože. Uspješna higijenska sredstva su ona koja svojim komponentama ne izazivaju reakcije osjetljive i oboljele kože.

Flove higijenski proizvodi su 100 posto prirodni šamponi za kosu, gelovi za tuširanje i sapuni, bez umjetnih boja, pjenila, mirisa i konzervansa. Oni imaju ugodne prirodne mirise, zbog prirodnog pjenila stvaraju manje pjene, ali je ona postojanija i kremasta, nemaju umjetne konzervanse koji imaju negativan utjecaj, posebno na kožu alergičara. Flove proizvodi, šampon za masnu kosu, disfunkciju sebuma, osjetljivo tjeme, gel za osjetljivu kožu i kožna oboljenja, mogu se koristiti i kao premium sredstvo za normalnu kosu i kožu. Posebni Flove šamponi koriste se za manje frekventno pranje kose i za tanku i masnu kosu.

Flove proizvodi mogu se u Sarajevu kupiti u apotekama Al-Hana i Europharm.

Više informacija i narudžbe preparata na www.flove.eu ili na telefon 034 353 037.