Osteoporoza
9

Kako živjeti aktivno i sa najčešćom bolešću zglobova

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Osteoartritis ili osteoporoza je hronična bolest zglobova obilježena degeneracijom zglobne hrskavice i okolne kosti koja može uzrokovati bol i ukočenost. Ona je najčešća bolest zglobova, ali i s njom se može živjeti aktivno, piše WebMD.

Liječenje ove bolesti najuspješnije je vježbanjem. I to uz pomoć vježbi rastezanja, jačanja i vježbi izdržljivosti. Mi vam donosimo koje su to vježbe najbolje , a vi ne zaboravite da vježbanje i odmaranje bolnih zglobova mora biti u ravnoteži.

Vožnja bicikla

Biciklizam – u grupi ili sa društvom, vani ili uz pomoć sobnog bicikla, bitno je da vježbate. On će vam pomoći da ojačate svoja koljena, kukove i druge zglobove. Ležeći modeli bicikla se preporučuju osobama sa osteoporozom jer im olakšava sjedenje. Međutim ako niste dovoljno fizički aktivni, posavjetujte se sa svojim ljekarom prije nego počnete sa vježbanjem.

Joga

Joga je savršen način da poboljšate svoj položaj tijela, ravnoteže i koordinacije. Pomoći će vam da se lakše pomijerate i opustite se. Uzmite časove joge za početnike i kada naučite, onda možete vježbati i kod kuće.

Plivanje

Plivanje, šetnja bazenom i druge vježbe u vode idealne su za ublažavanje boli i ukočenosti. Voda pruža otpor koji povećava snagu i raspon kretanja. Tijelo je također lakše u vodi, pa će smanjiti napor na zglobovima.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost u normalnim količinama zaista pomaže. Možda će vam biti lakše usisavati deset minuta ili raditi u bašti nego vježbati satima. Bez obzira šta radite fokusirajte se na držanje. Stanite ravno i pustite da vam veći zglobovi poput koljena i kukova odrade što veći dio posla. Da biste pratili svoju aktivnost sa sobom uvijek nosite pedometar ili neki drugi uređaj i bilježite koliko ste koraka prešli svakoga dana.

Tai Chi

Probajte Tai chi. Ova kineska borilačka vještina moći će vam da se krećete lakše i smanjite bol koju uzrokuje osteoartritis ili osteoporozu. Kombinirajte spore i lagane pokrete, te vježbu nemtalnog fokusa. Tai cahi možete vježbati sami ili u grupi. Naučna istraživanja pokazala su da osobe s artritisom koje su prakticirale Tai Chi imaju bolju ravnotežu i nižu razinu depresije.