Studija
0

Kako živjeti 14 godina duže?

Sarajevo-x.com
Vježbajte, nemojte pušiti, jedite pet jela dnevno koja su napravljena od voća ili povrća te pijte jedno ili dva pića na dan. Ovo su odgovori na pitanje "Kako živjeti 14 godina duže?" potvrđeni opsežnim i dugogodišnjim naučnim istraživanjem.

Rezultat opsežnog naučnog istraživanja o tome kako si produžiti životni vijek za cijelih 14 godina sljedeća su pravila: Vježbati, ne pušiti, jesti pet jela dnevno spravljenih od voća ili povrća te piti jedno ili dva pića dnevno.

Ovakav način života će vam definitivno produžiti životni vijek nego ukoliko budete pušili, jeli masnu hranu i često se opijali. Ovo je ujedno i prva studija koja je u obzir uzela četiri faktora koji utječu na zdravlje i opće stanje čovjekovog organizma.

Istraživanje su radili naučnici sa Univerziteta Cambridge na 20.000 žena i muškaraca u Velikoj Britaniji starih između 45 i 79 godina. Niko od njih nije smio imati srčane bolesti ili kancerogena oboljenja, izvijestio je LiveScience.

Isti su ljudi između 1993. i 1997. ispunili obrazac u kojem su ocjenjivali svoje zdravlje od 0 do 4 - gdje nula označava jako loše, a četiri vrlo dobro. Po bod se dodjeljivao onima koji su se pridržavali nekog od "pravila" za duži život.

Nakon više od 11 godina, kada su istraživači potražili ovih 20.000 žena i muškaraca, ustanovili su da su oni čiji je rezultat tokom testiranja i ispunjavanja obrasca bio slab, odnosno nula ili jedan, bili mnogo slabijeg zdravlja od onih čiji je rezultat bio bolji.

Mnogi od onih koji se nisu hranili prema pravilima već su i preminuli.