Zdravlje
0

Kako zaustaviti starenje mozga?

Sarajevo-x.com
Američki stručnjaci pokrenuli su kampanju u nadi da će potaknuti vladu i ministarstvo zdravstva da ulože što više novca u istraživanje mogućnosti kako zaustaviti starenje mozga. Naime, stručnjaci vjeruju da je smanjenje moždane aktivnosti i zaboravljivost koje neminovno dolazi s godinama jednako opasno kao i kancerogena oboljenja.

"Mi ne smatramo da je istraživanje starenja mozga pitanje koje je bitnije od istraživanja lijeka koji bi pomogao oboljelima od raka, niti smatramo da je starenje mozga centralno pitanje zdravstva uopće, ali vjerujemo da je potrebno istraživati mogućnosti kojima će se usporiti prirodno starenje mozga kako bismo pospješili mentalno zdravlje društva uopće“, objasnila je za AP dr. Denise Park sa Univerziteta Illinois.

Sve dok se ne iznađu metode kojima bi se moglo usporiti starenje mozga i slabljenje njegovog kapaciteta i efikasnosti, doktori preporučuju intenzivnu i redovnu fizičku aktivnost za koju tvrde da održava, kako tjelesnu, tako i kondiciju mozga.

"Pored fizičke aktivnosti, svi oni koji žele usporiti starenje mozga imaju mnoštvo drugih opcija. To su, između ostalih, meditacija i stalna moždana aktivnost koja najbolje djeluje čitanjem, rješavanjem ukrštenica, rješavanjem zagonetki i slično“, objasnila je Park i dodala da je važno uvijek imati na umu da je zdrav mozak onaj koji je stalno u funkciji.