Zdravlje
0

Kako se hraniti zdravo i pri tome uštedjeti?

Svjesni činjenice da je hrana sve skuplja, a da pri tome iznosi plata obično ne prate ta poskupljenja, udio troškova hrane u kućnim budžetima je sve veći i s razlogom se postavlja pitanje kako se zdravo i kvalitetno hraniti, a da to ne podrazumijeva trošenje cijelog bogatstva?! Kada govorimo o odgovornom upravljanju vlastitim novcem primarno govorimo o disciplini raspolaganja i trošenja.

Zdrava prehrana ne mora biti skupa. Sa pažljivim izborom jelovnika, kupovinom i upravljanjem namirnicama moguće je jesti zdravije bez da trošite veliku količinu novca.

Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama „U plusu“, uz podršku Švicarskog ureda za saradnju, pripremilo je nekoliko savjeta, a kako bi dali primjer i potaknuli na razmišljanje o eventualnom mijenjanju starih navika.

Neka novi način prehrane i trošenja započne sa sljedećim malim koracima:

  • Napišite listu za kupovinu, kupite samo ono što je na listi i što je zaista potrebno
  • Uporedite osnovne cijene na 100 grama
  • Namirnice sa dugim rokom trajanja kao što su tjestenina, riža, kafa, povrće i konzervirna riba kupujte u većim količinama kada se nude na akcijama
  • Redovno provjeravajte zalihe hrane kako biste izbjegli kvarenje hrane
  • Uživajte u mesu u manjim količinama, te povrću, voću, mahunarkama, krompiru, proizvodima od cjelovitih žitarica u većim količinama
  • Pripremajte svježe obroke umjesto da kupujete skupe već pripremljene proizvode, posebno koji su namijenjeni djeci (poput žitarica itd.).
  • Kritički se odnosite prema reklamiranim proizvodima, jer često ovi proizvodi sadrže previše soli, šećera i upitnih aditiva
  • Kuhajte veće količine, odlažite u kutijice i zamrznite za kasnije konzumiranje

Stare navike teško nestaju, ali da biste osigurali zdraviji način života i napravili uštede u kućnom budžetu, od pomoći je ako utvrdite niske i realne ciljeve i provodite ih korak po korak. Čak i male promjene mogu dovesti do boljeg osjećaja i štednje novca. Za detaljnije savjete možete se obratiti Udruženju „U plusu“.

Udruženje "U plusu" je nevladina organizacija čiji je cilj osnažiti građane da efikasno upravljaju svojim finansijama, kako bi postigli finansijsku sigurnost i izbjegli prezaduženost i ostvarili svoja prava. Udruženje „U plusu“ pruža građanima besplatne usluge finansijsko-pravnog savjetovanja, kao i finansijske edukacije. Zainteresirani građani se mogu Udruženju „U plusu“ obratiti putem besplatne info linije na broj 080 02 02 56, kao i putem mail-a [email protected].