Zdravlje
0

Kako prepoznati stanje depresije?

Sarajevo-x.com
Depresija je ozbiljna mentalna bolest, a prema istraživanju odjela za mentalne bolesti pri američkom institutu National Alliance, utvrđeno je da čak oko 15 miliona Amerikanaca boluje od depresije.

Depresija je bolest, koja je česta pojava u našem društvu. Promjene raspoloženja, tuga, poremećaj u spavanju, gubitak energije, teškoće u koncentraciji, gubitak motivacije, pad samopouzdanja i razmišljanje o smrti samo su neki od simptoma ove bolesti.

Nažalost, nema lijeka za depresiju. Veoma je bitno prepoznati njene simptome jer nekada situacija nije toliko strašna, da bi zahtijevala stručnu pomoć. Istražili smo malo o ovoj bolesti, a neki savjeti koje možete pronaći u ovom članku, mogu vam pomoći da se suočite sa činjenicom da bolujete od ove bolesti.

Regulišite spavanje

Pokušajte regulisati spavanje, jer depresija obično utiče na spavanje. Studije koji se bave ovom materijom, preporučuju da se prisilimo spavati onoliko vremena koliko nam je potrebno da normlano funkcionišemo.

Motivirajte se za obavljanje svakodnevnih obaveza

Pokušajte se motivirati da obavljate svoje svakodnevne obaveze. Tuširajte se, jedite i izlazite vani. Ako vam se apetit smanji, natjerajte se da jedete dovoljno. Također, uzimajte vitamin A, koji je dobar za pamćenje. Ako jedete previše, pokušajte regulisati prejedanje, koje se javlja zbog emocionalne potištenosti.

Okružite se prijateljima i stvarima koje volite raditi

Pokušajte što češće izlaziti vani i pronađite nešto što će vas motivirati ili zainteresirati. Trebat će vam svakako svakodnevna podrška prijatelja.

Izolacija je zabranjena

Nemojte se izolirati. Ako nemate puno prijatelja i nemate podršku okoline, obavezno se priključite grupama za podršku osobama koje pate od depresije.

Pozitivno razmišljajte

Natjerajte se da gledate život iz pozitivne perspektive. Depresija kreira tzv. mračni tunel, koji nas vodi u beznađe. To je stanje u kojem nam se sve čini negativno, te nemate objektivan pogled na stvari koje vam se dešavaju. Korisno je sjesti i dobro razmisliti o pozitivnim stvarima u vašem životu i biti zahvalan na tome svaki dan.

Činite stvari korak po korak, i onda se nagradite. Počnite malo po malo. Možda će vaša prva nagrada biti ustajanje iz kreveta. Što više napretka ostvarite, više ćete osjećati pozitivnu energiju, koja će vas, malo po malo, vratiti u normalno stanje.