Ovisnica o GBL-u
0

"Kako mi je legalna droga uništila život"

Sarajevo-x.com
Samo nekoliko dana nakon što je britanska vlada objavila kontroverznu odluku da drogu GBL namjerava klasificirati u C klasu narkotika, u javnosti su se pojavile šokantne fotografije koje pokazuju efekte ove legalne droge na ljudski organizam.

Mikaila Tyhurst je bila privlačna 18-godišnjakinja kad je počela uzimati GBL, a maštala je o tome da postane stjuardesa. Sada, kad ima 22 godine čini se mnogo starijom od svojih vršnjaka - izgubila je lijep izgled, kao i zdravlje otkako je postala ovisnica.

Izbila je prednje zube, nakon što je nadrogirana pala, ozbiljno joj je oštećena jetra, a prije tri mjeseca je zamalo umrla zbog predoziranja, piše Daily Mail.

Mikaila iz Crumpsalla, Manchester, primljena je u bolnicu nebrojeno mnogo puta u nesvjesnom stanju, a nakon što bi uzela GBL.

Ova droga, slična GHB-u, poznatijem kao "drogi za silovanje", trenutno je u Velikoj Britaniji legalna. Može se naručiti i preko interneta, kao i kupiti u specijaliziranim prodavnicama.

Vlada namjerava ovaj narkotik staviti u C klasu droga, što znači da bi trebala biti manje štetna od ecstasyja i kanabisa.

"GBL je uništila moj život. Nadam se da ću, upozoravajući na ono što je ova droga meni napravila, mogla odgovoriti druge koji je namjeravaju konzumirati", rekla je Mikaila. "Kad pogledam fotografiju sebe kad sam imala 18 godina, uhvati me muka kad vidim koliko sam se promijenila. Rastuži me."

Danas ona počinje s programom detoksikacije organizma, kako bi pokušala ponovo vratiti se svom prijašnjem životu. Ali nakon nekoliko pokušaja prestanka uzimanja GBL-a, zna da to neće biti nimalo lako. "Zaista se trudim da prestanem uzimati GBL, ali vrlo je teško. Ne želim uzimati drogu, ali kad prestanem, osjećam mučninu."

Mikaila kaže da će se ovaj put potruditi da zauvijek ostavi GBL iza sebe, jer kako kaže, "znam da mi je ovo posljednja šansa".