Rezultati studije
31

Kako konzumiranje jedne kašike jabukovog sirćeta dnevno utječe na organizam

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jabukovo sirće, napravljeno od fermentiranog soka jabuke, ukusna je baza za preljeve za salate, a također bi moglo pomoći ljudima da izgube na težini i poboljšaju svoje metaboličko zdravlje, pokazuje nedavna studija.

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su pili do jednu kašiku jabukovog sirćeta dnevno, pomiješanog s vodom, primijetili smanjenje tjelesne težine, indeksa tjelesne mase (BMI) i opsega struka. Također su primijetili poboljšanja metaboličkih markera kao što su razine glukoze, triglicerida i ukupnog kolesterola u krvi.

Studija je objavljena u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health. Istraživanje je uključilo 120 adolescenata i mladih odraslih osoba (u dobi od 12 do 25 godina) koji su bili pretili ili imali prekomjernu težinu. Gotovo dvije trećine učesnika bile su žene. Većina je izjavila da nema rutinu vježbanja. Niko od učesnika nije uzimao lijekove.

Istraživači su nasumično odredili učesnike da piju ili jabukovo sirće (5, 10 ili 15 mililitara) ili mliječnu kiselinu - oboje pomiješano u 1 šoljici vode - tri puta dnevno tokom 12 sedmica. Ljudi nisu znali koje su piće dobili.

U studiji su istraživači koristili mliječnu kiselinu kao usporedbu, odnosno placebo, jer ima sličan okus i izgled kao sirće. Učesnici su pili dodijeljeni napitak ujutro na prazan želudac. Ovo je trebalo smanjiti moguće učinke ljudi koji jedu hranu u isto vrijeme. Također su bilježili šta su jeli tijekom dana u dnevnik prehrane te bilježili svoju tjelesnu aktivnost.

Ljudi koji su pili dnevne doze jabučnog octa primijetili su smanjenje tjelesne težine i BMI u 4., 8. i 12. sedmici, u poređenju s prvim studijskim posjetom, otkrili su istraživači. Najveće promjene težine dogodile su se kod ljudi koji su pili 10 ili 15 mililitara jabukovog sirćeta dnevno. U prosjeku su izgubili 6 kilograma tokom 12 tjedana.

Opseg struka i tjelesne masnoće također su se smanjili među ljudima koji su pili jabukovo sirće, a slične su promjene zabilježene među tri grupe. Osim toga, metaboličke mjere poboljšale su se, a razina njihove glukoze u krvi se smanjila. Trigliceridi i ukupni holesterol smanjili su se tokom sedmica u poređenju s prvim studijskim posjetom.

Doza od 15 mililitara jabukovog sirćeta tokom 12 sedmica čini se najučinkovitijom u smanjenju ovih krvnih markera. Niko od učesnika studije nije prijavio nikakve negativne nuspojave pijenja.

Istraživači su također otkrili da se prehrana i tjelesna aktivnost učesnika ne razlikuju između grupa koje su uzimale sirće i placebo grupa. To sugerira da je do promjena u tjelesnim mjerama i krvnim mjerama došlo zbog konzumacije jabukovog sirćeta, pišu.

"Iako su ljudi nastavili slijediti svoju "normalnu" prehranu tijekom studije, moguće je da su nesvjesno smanjili unos kalorija", rekla je dr. Amy Lee, voditeljica odjela za prehranu za Nucific.