Američka studija
0

Kako hemikalije utiču na žensku plodnost?

Sarajevo-x.com
Hemikalije koje inače sadrže proizvodi iz svakodnevne upotrebe kao što su ambalaža hrane, namještaj i parketi utiču na plodnost kod žena, tvrde američki naučnici.

Najnovija studija kalifornijskih naučnika o neplodnosti kod žena otkriva da hemikalije s kojima se svakodnevno susrećemo mogu uveliko uticati na žensku plodnost.

Višegodišnje istraživanje je provedeno na 1.240 žena čija krv je testirana na hemikalije, a nakon analize dokazano je da su žene koje su imale veći nivo hemikalija u krvi, teže ostajale u drugom stanju.

Ženama koje su imale visok nivo nedozvoljenih hemikalija u krvi, trebalo je više od godine dana da zatrudne, a neke su čak išle i na umjetnu oplodnju.

Neke hemikalije koje se koriste u ambalaži hrane za njeno konzerviranje i toplotnu izolaciju, kao i hemikalije koje se koriste za premaz drveta da bi ono bilo otporno na vodu i druge vanjske uticaje, mogu u većim koncentracijama narušiti zdravlje čovjeka.

Što se tiče veze između ovih hemikalija i neplodnosti, to je još neistraženo područje, dodaju naučnici.

Jorn Olsen, autor studije, rekao je da se ne smije stati s istraživanjem o štetnom djelovanju 'svakodnevnih hemikalija' na zdravlje čovjeka jer ukoliko se čvrsto dokaže njihova štetnost, ti proizvodi bi morali imati oznaku s upozorenjem.