Problem svakodnevice
16

Kako da ostanete zdravi kada ste pod stresom i čega se treba pridržavati

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ljudska bića nisu stvorena da podnose dugotrajni stres. Stres je prirodna reakcija tijela i u malim količinama može djelovati stimulirajuće.

Međutim, u današnjem, užurbanom načinu života, neprestano smo izloženi malim količinama stresa i gotovo smo izgubili sposobnost aktiviranja prirodne reakcije opuštanja. Stres postaje naša svakodnevica i iznimno štetan, pa čak i opasan za naše zdravlje, povezan je sa srčanim bolestima, depresijom i dijabetesom.

Stručnjaci su otkrili nekoliko načina kako da ostanete zdravi kada ste pod stresom.

Jedite dobro

Kada su pod stresom, mnogi posežu za grickalicama, što je potpuno pogrešno. Umjesto toga, stručnjaci savjetuju da se radije odlučite za ugljenhidrate kao što su kaša ili integralni hljeb koji će vam dati potrebnu energiju da se suočite sa teškim danom. Prema istraživanjima Američkog psihološkog udruženja, trećina Amerikanaca posegne za visokokaloričnom hranom sa visokim udjelom masti kada su pod stresom.

Vježba pomaže

Vježbanje je snažno prirodno sredstvo za ublažavanje stresa koje će preplaviti vaše tijelo endorfinom, hormonom sreće.Da biste se motivirali, lični trener Maiken Skoie Brustad savjetuje vam da se sjetite kako se dobro osjećate nakon treninga.

Ako ne možete sebi priuštiti da posjetite teretanu ili imate obaveze koje vas zadržavaju kod kuće, postoji puno besplatnih treninga koje možete raditi kod kuće.

Nemojte se bojati da potražite stručnu pomoć

Nije normalna pojava da dugotrajno budete pod stresom. Ukoliko smatrate da ćete "pregoriti"od stresa, nemojte zaboraviti da potražite stručnu pomoć.

Pokušajte dovoljno spavati

Kad ste pod stresom, vaš san često ispašta zbog toga. Stručnjaci upozoravaju da ukoliko patite od lošeg sna, to će vam povećati nivo stresa, dok ukoliko imate zdrav san, to će vam pomoći da upravljate stresom.

Budite pametni i naučite kako da se nosite sa stresom

Pristupi rješavanju problema ublažit će ekstremni stres. Ako ste, naprimjer, zabrinuti zbog duga, borite se protiv toga. Razgovarajte i pregovarajte, jer će vam to dati više nade nego da samo sjedite i razmišljate o problemu, a da ništa ne rješavate.

Zapamtite: Vaš posao vas ne definiše

Živimo u društvu koje fetišizira prekomjerni posao. Da biste izbjegli da "pregorite" od stresa, imajte na umu da ne morate svaki sat provoditi u produktivnom ili plodonosnom radu. Ponekad je dobro samo ne raditi ništa, savjetuju stručnjaci.