Zdravlje
0

Kafa umanjuje šanse da zatrudnite

Sarajevo-x.com
Konzumiranje više od četiri šoljice kafe dnevno može kod žena značajno umanjiti šanse da ostanu trudne, pokazala je nova studija.

Teška ovisnost o kofeinu je jednako loša kao alkoholizam ili pretilost, rezultati su o kojima piše britanski Telegraph, a koji su objavljeni na naučnoj konferenciji u Barceloni.

Studija je obuhvatila više od 8.000 žena koje su liječene između 1983. i 1995. godine u Holandiji. Analiziran je njihov dotadašnji način života i utvrđeno da su one žene koje su pile četiri šoljice kafe dnevno imale 26% manje šansi da zatrudne prirodnim putem.

Za one koje su pušile više od jedne cigarete dnevno utvrđeno je da imaju 44% manje šansi za trudnoćom. Ženama koje su pile alkohol više od tri puta sedmično, kao i onima koje su imale višak kilograma šanse za prirodnom trudnoćom bile su od 26 do 29% manje nego kod onih koje nisu živjele na ovakav način.

Doktor Ame Lintsen sa Radboud univerziteta u Holandiji vodila je ovo istraživanje i izjavila da je dokazano kako "žene mogu uticati na svoju prirodnu plodnost odabirom zdravog života."

Ukupno je analizirano 8.669 žena koje su medicinski tretirane zbog problema neplodnosti.

Prethodna studija o muškoj neplodnosti pokazala je da kafa može povećati 'mobilnost sperme' što na drugoj strani povećava šanse da žena zatrudni.