Zdravlje
0

Kafa i mobilni telefoni ne izazivaju rak

Sarajevo-x.com
Postoje male šanse da konzumiranje kafe, korištenje mobilnih telefona te silikonski umeci u grudima mogu da izazovu rak prema sistemu rangiranja rizika oboljevanja koji je kreirao australski stručnjak za kancerogena oboljenja. Sistem je stvoren da bi razotkrio neke od popularnih urbanih mitova.

Procjene pokazuju da se rizik od dobivanja raka povećava prilikom pušenja, konzumiranja alkohola i izlaganja suncu dok su manji rizici u slučaju konzumiranja kafe, korištenja mobilnih telefona, dezodoransa, silikonskih umetaka za grudi i vode sa dodatkom fluorida, otkriva Reuters.

Sistem od pet bodova koji je kreirao profesor Bernard Stewart sa Univerziteta New South Wales predstavlja listu mogućih, potvrđenih, nepoznatih i teško mogućih uzročnika raka.

Profesor Stewart je otkrio da su pušači i nepušači izloženi najvećem riziku iako se rizik smanjuje kod ljudi koji su prestali da puše.

Konzumiranje hlorisane vode i korištenje mobilnog telefona se nalaze nisko na bodovnoj listi kao uzročnici raka iako rizik obolijevanja od raka povezan sa dugoročnim korištenjem mobitela još uvijek nije utvrđen.

Konzumiranje alkohola predstavlja faktor visokog rizika naročito za ljude koji puše, iako ne postoji određena vrsta alkohola koja nosi veći rizik.