Zdravlje
133

Kada se zaljube žene prestaju brinuti o svojoj kilaži

Klix.ba
Žene u sretnim vezama prestaju brinuti o težini, pokazala je nova studija.

Istraživanje je pokazalo da čak i žene koje imaju višak kilograma postaju zadovoljne svojim izgledom nakon što pronađu ljubav svog života.

Ženin odnos prema njenoj figuri najviše zavisi od toga koliko je zadovoljna svojim životom. U studiji je učestvovalo 250 žena u dobi između 20 i 45 godina koje su bile u sretnim vezama ili u braku.

One su imale zadatak da odgovore na seriju pitanja o njihovoj vezi, uključujući i to koliko su ispunjene emocionalno, seksualno i intelektualno te koliko zajedničkog imaju sa svojim partnerima.

Također im je postavljeno pitanje koliko su zadovoljne svojom težinom i šta smatraju idealnom kilažom.

Odgovori su otkrili da su žene u sretnim vezama zadovoljne svojom težinom, čak i onda kada ona nije bila idealna. One su također imale više samopouzdanja.

"Ova otkrića nam govore da naše zadovoljstvo sa fizičkim izgledom ima veze sa tim koliko smo sretni u važnim područjima naših života kao što je romantična veza", kazala je Sabina Vatter, istražiteljica sa univerziteta u Tallinnu, koja je radila istraživanje.

Ona je dodala da žene koje su u manje kvalitetnim vezama obraćaju više pažnje svom izgledu jer su pod pritiskom partnera da promjene nešto na sebi.

"Žene ne bi trebale biti opsjednute kilogramima jer su one puno više od brojke na vagi", kazala je Vatter.