Komplicirano stanje
10

Kada je pravo vrijeme da posjetite ljekara u vezi s problemom slabog libida

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mnogi ljudi pretpostavljaju da je nizak testosteron kriv za većinu problema vezanih za libido, ali istina je često kompliciranija od toga, prenosi Man's Health. Urolozi i drugi ljekari postavili su nekoliko pitanja na koja možete odgovoriti kako biste utvrdili imate li ozbiljan problem.

"Postoje mnogi faktori koji mogu utjecati na seksualni nagon osim hormona. Razlozi mogu varirati od poremećaja mentalnog zdravlja do nuspojava lijekova", kaže urolog T. Mike Hsieh.

Međutim, čak i ako ste potpuno zdravi, prirodno je da se vaš libido ili erektilna funkcija povremeno smanji, dodao je Hsieh.

Iako kompanije koje proizvode lijekove za erektilnu disfunkciju ili dodatke za libido nastoje promovirati ideju da svaki muškarac treba imati seksualni nagon 16-godišnjaka, to je nerealno. Na mnogo načina korisno je misliti na vaš seksualni nagon na isti način na koji razmišljate o svom raspoloženju. Ponekad ste raspoloženi, a ponekad ne i ove vrste fluktuacija su normalne.

"Ukoliko ste nekoliko dana ili sedmica umorni ili pod stresom, možda ćete željeti sebi dati malo više vremena prije nego što poželite biti intimni s partnericom", kaže dr. Ian Kerner, licencirani psihoterapeut.

Iako neki problemi s libidom nemaju direktnu poveznicu s koncentracijom testosterona kod muškaraca, postoje simptomi na koje ljekari upozorvaju i koji ukazuju da biste trebali posumnjati na hormonske probleme ili neravnotežu. Također, ljekari su postavili niz pitanja vezanih za libido, a ako je odgovor potvrdan na dva ili više postavljenih pitanja to može biti znak da imate manjak androgena u tijelu.

  1. Patite li od manjka seksualnog nagona?
  2. Imate li nedostatak energije?
  1. Osjećate li da gubite na snazi i/ili izdržljivosti?
  2. Jeste li izgubili na visini?
  3. Smatrate li da manje uživate u životu?
  4. Jeste li tužni i/ili mrzovoljni?
  5. Da li su vaše erekcije slabije?
  6. Da li ste primijetili nedavno pogoršanje u sposobnosti da se bavite sportom?
  7. Da li zaspite neposredno poslije večere?
  8. Da li je došlo do pogoršanja u vašem radu?

Važno je napomenuti da su mnogi od ovih simptoma "nespecifični", što znači da su uzrokovani nizom zdravstvenih stanja uključujući i poremećaje mentalnog zdravlja poput depresije. Ipak, ako odgovorite na dva ili više od ovih pitanja potvrdno, možda je vrijeme da razgovarate sa svojim ljekarom ili terapeutom, kaže Hsieh.

Također, čini se da neki muškarci trebaju seks svaki dan, dok drugima ne smetaju rjeđi intimni susreti. No, bez obzira na vašu preferencije, ako vaš libido naglo padne i ne oporavi se za nekoliko sedmica, o ovom stanju obavijestite svog ljekara.