{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Joga može spasiti život

S
15.10.2007. u 14:15
0
0
Joga može spasiti život
0
Joga može spasiti život
Poznato je da joga pomaže u oslobađanju stresa, pospješuje fleksibilnost i trenira mišiće. Pored svih koristi, joga bi, prema mišljenju nekih medicinskih stručnjaka, mogla imati značajnu ulogu i prilikom liječenja ozbiljnijih zdravstvenih problema.
Depresija
Stručnjaci sa Univerziteta Harvard otkrili su da joga značajno pomaže kod liječenja depresivnih pacijenata koji barem jedan sat dnevno prakticiraju jogu. Istraživanja rađena na ovom univerzitetu pokazala su da je mogućnost liječenja pacijenata koji pate od depresije pomoću joge povećana za 27%.

Srčana oboljenja
Stručnjaci sa Univerziteta Columbia predvođeni dr. Erin Olivio uspjeli su dokazati da se jogom može smanjiti krvni pritisak, holesterol i ubrzano kucanje srca. Iako skoro svaka fizička aktivnost ima pozitivne učinke na srce, stručnjaci tvrde da meditativna komponenta joge dodatno smiruje i reguliše rad srca opuštajući i šireći krvne sudove.

Rak dojke
Istraživanja sa Univerziteta Duke jasno pokazuju da žene koje prije i poslije hemoterapije redovno praktikuju jogu smanjuju psihička opterećenja uzrokovana bolešću i nivo svakodnevnog stresa, što se svakako pozitivno odražava na proces liječenja. Doktori su također ustanovili da žene koje redovno vježbaju jogu, a koje su preživjele rak dojke, iskuse znatno manje boli tokom oporavka.

Menopauza
Na Univerzitetu California istraživači su dokazali da joga pomaže tokom menopauze te da za 30% smanjuje toplotne valove kod žena u menopauzi. Također je dokazano da ove žene uz pomoć joge bolje mogu kontrolisati svoje emocije koje u tom periodu često variraju idući iz jedne krajnosti u drugu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: