Zdravlje
0

Jedna jabuka dnevno za dobro zdravlje

Sarajevo-x.com
Jabuke imaju čitavu lepezu svojstava koje ni jedna druga voćka nema, a njen blagotvorni učinak je više puta naučno dokazan. Sve što dobijete iz jabuke, možete dobiti pojedinačno i iz drugih voćki, ali zašto komplikovati kada imate sve u jednoj voćci. Jedna jabuka dnevno čuvat će vaše zdravlje. Kako, zašto?!

Vitamin C

Jabuke sadrže vitamin C koji je krucijalan za održavanje jakog imunološkog sistema. Nedostatak vitamina C uzrok je sporom oporavku, lakom nastajanju modrica i krvarenju desni.

Srčane bolesti

Jabuke su pune flavonida, koje su odlični za prevenciju od obolijevanja kardiovaskularnim bolestima. Flavonidi su poznati i po svojim antioksidantskim svojstvima, pa možemo reći da jabuke čuvaju mladost.

Niskokaloričnost

Jabuka prosječne veličine ima između 70-100 kalorija. Kada vam se jedu slatkiši, jabuka može poslužiti kao odlična zamjena jer sadrži šećer, a unijet ćete 75% manje kalorija nego što bi unijeli da ste pojeli komad čokolade.

Oboljenja raka

Obratite pažnju na množinu. Svi znamo da se rak može pojaviti na raznim mjestima. Jedite jednu jabuku dnevno i spriječite to. Odbranit će vas od raka dojke, debelog crijeva i prostate.

Holesterol

Jabuke sadrže fenole koji imaju dvostruki učinak na holesterol. Smanjuju loši holesterol, a u isto vrijeme povećavaju dobri.

Zubi i karijes

Umjesto pranja zuba navečer, možete pojesti i jabuku. Karijes je infekcija zuba koju uzrokuju bakterije. Sok iz jabuke ubija i do 80% tih bakterija.

Mozak

Ovo je nešto što mnogi ljudi ne znaju i što na jabuke baca sasvim drugačije svjetlo. Ova nevjerovatna voćka u sebi sadrži fitonutriente koji sprječavaju nastanak neuro-degenerativnih bolesti, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

Ukusne su

I ne samo to. Jabuka ima u raznim bojama i ukusima. Ako niste raspoloženi za zelenu jabuku, uzmite crvenu. ako vam ni ta ne odgovara, probajte sa žutom. U svakom slučaju, jabuke su voće koje bi uvijek trebali imati u kuću. Naravno, nemojte odustati od banana, narandži, kruški isl. Uvijek je bolje protegnuti ruku za nekom voćkom, nego za čipsom ili čokladom.