|

Jedna jabuka dnevno sprečava srčani udar

Jedna jabuka dnevno sprečava srčani udar
34
Klix.ba
18.12.2013. u 17:59
40
komentara
34

dijeljenja
Jedna jabuka dnevno sprečava srčani udar
Jedna jabuka dnevno može spriječiti srčani udar, a novi nalazi naučnika potvrđuju staru poslovicu prema kojoj vam ljekar neće trebati ako konzumirate jabuke.
Tim istraživača sa Univerziteta Oxford ističu kako se konzumiranje jabuka posebno preporučuje ljudima starijim od 50 godina, zbog brojnih zdravstvenih pogodnosti. Prema njihovim zaključcima nakon nove studije, jabuka može zamijeniti i lijekove koji služe za snižavanje holesterola, te tako može prevenirati i srčane udare, prenosi Daily Mail.

"Ovo je samo dokaz koliko i male promjene u ishrani mogu biti korisne za naše zdravlje. Jabuke su veoma korisne u prevenciji bolesti srca i moždanog udara", navode istraživači.

U studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal, istraživači su koristili matematičke modele za procjenu utjecaja propisivanja konzumiranja jedne jabuke dnevno za starije osobe. Dobili su odlične rezultate među kojima je i podatak da se na ovaj način za 12 posto smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...