Gubljenje kilograma
0

Jedite rano i ostanite u liniji

Sarajevo-x.com
Večerati ranije može biti ključ uspjeha u borbi protiv kilograma, vjeruju naučnici.

Mnoge slavne ličnosti, poznate po svojoj dobroj figuri, kažu da nikad ne jedu kasno uvečer. Sad je i nauka na njihovoj strani zahvaljujući novom istraživanju, koje pokazuje da su kasne večere pogubne za dobru liniju, piše Marie Claire.

Noćni miš koji je sit tokom dana, a navečer se hrani, dobije dva puta više na težini od stvorenja koja imaju "normalne" dnevne obroke. Njihova težina se za šest sedmica povećala za 48 posto u odnosu na težinu kod sisara koji su jeli u pravilno vrijeme - oni su se udebljali za svega 20 posto od težine.

Naučnici s Northwestern Univerziteta u Chicagu kažu da je potrebno nastaviti istraživanje kako bi se došlo do razloga zašto je tako, ali čini se da neki unutrašnji sat, koji određuje kad idemo spavati, a kad ćemo se probuditi, rukovodi i našim metabolizmom.

Naši "satovi", naprimjer, mogu kontrolisati lučenje hormona za apetit, što znači da je unošenje hrane u organizam ranije tog dana ključno u gubljenju na težini.

Drugo istraživanje je pokazalo da se u Velikoj Britaniji uglavnom večera nešto prije 20 sati, što je dva sata kasnije nego prije dvije godine.