Važni savjeti
35

Jedite ova tri zdrava ugljikohidrata kako biste stabilizirali šećer u krvi

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ugljikohidrati, koji su često tema rasprave u domeni ishrane, igraju ključnu ulogu u osiguravanju energije za tijelo.

Iako je istina da neki ugljikohidrati mogu doprinijeti debljanju ako se prekomjerno konzumiraju, važno je prepoznati razliku između različitih vrsta ugljikohidrata.

Određeni ugljikohidrati imaju potencijal da podrže stabilizaciju šećera u krvi i pomognu u kontroli težine.

Dijetetičar Jesse Federom otkrio je koje su to tri zdrava ugljikohidrata koja možete jesti svaki dan kako biste stabilizirali šećer u krvi i brže smršavili. Zob, kinoa i heljda su ugljikohidrati koje treba uključiti više u svoju ishranu kako bi stabilizirali šećer u krvi.

Zob, kinoa i heljda ističu se među ugljikohidratima, nudeći prednosti izvan pukog snabdijevanja energijom. Ove cjelovite žitarice imaju nizak glikemijski indeks, što znači da se sporije probavljaju, što dovodi do postepenog i postojanog oslobađanja glukoze u krvotok.

Ovo svojstvo ih čini posebno vrijednim u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, pomažući u prevenciji energetskih skokova i padova. Nadalje, njihov visok sadržaj vlakana doprinosi produženom osjećaju sitosti, potičući sitost i potencijalno smanjujući ukupni unos kalorija.

Sva tri ova ugljikohidrata prepuna su dijetalnih vlakana koja su neophodna za kontrolu/stabilizaciju šećera u krvi, kao i za optimizaciju probave. Oni usporavaju probavu i omogućavaju sporo oslobađanje energije tokom vremena. Osim toga, ovi ugljikohidrati odlični su za povećanje osjećaja sitosti koji mogu spriječiti potrebu za prejedanje ili grickanjem tokom dana.