Zdravlje
0

Jedite manje da biste živjeli duže

Sarajevo-x.com
Već skoro 70 godina naučnici znaju da restrikcija unošenja kalorija u ljudski, ali i životinjski organizam produžava život, u nekim slučajevima čak i za jednu trećinu. Međutim, razumijevanje molekularne mašinerije koja utiče na produženje života do danas je ostala neobjašnjena.

Grupa naučnika sa Harvarda uspjela je otkriti gene u ćelijama sisavaca koji se mogu poistovjetiti sa ključem dugog života. Kada se ćelije nađu pod određenim stresom, poput restrikcije kalorija, ovi geni se probude i pomažu da se ćelije zaštite od bolesti starenja. Naučnici su ih označili imenima SIRT3 i SIRT4.

Ti geni utiču na mitohondrije, ćelijske organele, za koje naučnici vjeruju da su kao baterije ćelija i ključne su za njihovo zdravlje i dugovječnost.

Tako, kada se u organizam unosi manje kalorija, kroz organizam se šalju signali koji aktiviraju navedene gene, čija aktivnost uzrokuje jačanje mitohondrija, rast proizvodnje energije u ćelijama te znatno usporavanje procesa starenja. Interesantno, isti ovaj proces u našem organizmu se dešava i prilikom vježbanja.

Zahvaljujući ovom otkriću, farmaceutska industrija će se bazirati na razvijanje lijekova koji će utjecati na navedene gene, a milioni ljudi diljem svijeta će zasigurno željno očekivati da se lijek za usporavanje procesa starosti pojavi i u njihovim apotekama.