Novo istraživanje
51

Jedete pahuljice svaki dan za doručak? Evo zašto to nije tako dobra ideja

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Svakodnevno jedenje samo jedne zdjelice vaših omiljenih žitarica za doručak može povećati rizik od demencije, pokazuju istraživanja.

Naučnici su otkrili vezu između visokog nivoa tiamina – vitamina koji se obično dodaje žitaricama za doručak – i kognitivnog pada. Jedna od 10 osoba koja doživi blago kognitivno oštećenje razvije demenciju, prema istraživanju Alzheimerove bolesti u Velikoj Britaniji .

Tiamin, poznat i kao vitamin B1, pomaže u pretvaranju hrane u energiju i održava zdravlje nervnog sistema. Vaše tijelo ga ne proizvodi samo, ali obično možete dobiti sve što vam je potrebno od vitamina iz prehrane. Prirodno se nalazi u nekim namirnicama, dodaje se u druge i prodaje se i u obliku dodataka. On se često dodaje u žitarice kao što su kukuruzne pahuljice i mljevene pahuljice, kao i u hljeb i dječje formule.

Istraživanja su ranije povezivala nedostatak tiamina s neurološkim problemima poput kognitivnog pada. Nova studija objavljena u časopisu General Psychiatry također povezuje veći unos tiamina sa kognitivnim padom, posebno kod ljudi koji su imali visok krvni pritisak ili su bili gojazni .

Istraživači sa medicinskog univerziteta Anhui u Hefeiju, Kina, pogledali su podatke iz Kineskog istraživanja zdravlja i ishrane. Oko 3.000 odraslih osoba, u prosjeku starosti od 63 godine, zamoljeno je da prijave svoju ishranu i ponove testove kognitivnih funkcija - oni su uključivali pamćenje riječi i izazove u obliku brojeva.

Kako su istraživači pratili učesnike nakon otprilike pet godina, otkrili su vezu između potrošnje tiamina i pada rezultata kognitivnih testova. Premalo ili previše tiamina može imati štetne efekte, ali istraživači su utvrdili idealnu količinu tiamina između njih.

U prosjeku, učesnici studije su konzumirali 0,93 mg dnevno. Analiza istraživača pokazala je da je idealna količina bila 0,68 mg dnevno, ali između 0,6 mg i 1,00 mg dnevno ima minimalne rizike. Međutim, svaki 1,0 mg dnevno iznad sigurne granice od 0,68 mg bio je povezan sa padom kognitivnih rezultata od 4,24 poena, a prosječna zdjela većine obogaćenih žitarica za doručak sadrži više od 0,68 mg.