Nemojte ga zanemariti
23

Jedan simptom raka štitne žlijezde možete uočiti pri kupovini šminke

N. C.
Većina simptoma raka štitne žlijezde pojavljuje se u vratu, grlu i glasu. Možda ćete primijetiti tvrdu kvržicu, promuklost, bol koji pritiska ili otežano gutanje.

Međutim, postoje još neki neobični znakovi na koje treba obratiti pažnju.

Ovo uključuje crvenilo lice, poznato kao rumenilo, koje možete uočiti kada kupujete novu šminku - posebno puder. Kod nekih je to vrlo uočljivo i praćeno je osjećajem peckanja, ali kod drugih se može pokazati samo kao lagana nijansa.

To je uzrokovano prevelikom količinom hormona kalcitonina, koji reguliše nivoe kalcijuma i fosfata u krvi. Proizveden od medularnih ćelija karcinoma štitnjače, višak kalcitonina može ukazivati ​​na rijedak tip raka koji se zove medularni karcinom štitnjače.

Ostali manje uobičajeni simptomi uključuju: dijareja, Gubitak težine, kašalj. Rak štitne žljezde nastaje kada abnormalne ćelije štitne žljezde, koja se nalazi u grlu, počnu da se dijele i rastu na nekontrolisan način.

Bez liječenja, ćelije raka mogu na kraju izrasti u okolna zdrava tkiva i proširiti se na druge dijelove tijela. Oko 3.900 ljudi se dijagnostikuje u Velikoj Britaniji svake godine, prema CRUK-u. Postoji oko 410 smrtnih slučajeva od raka štitnjače.

Iako se mogu javiti problemi sa crijevima, gubitak težine i kašalj, postoji nekoliko mnogo uobičajenih znakova bolesti.