Zdravlje
0

Japanke i otvorene sandale izazivaju rak kože

Sarajevo-x.com
Birtanski liječnici danas su objavili upozorenje o rizicima obolijevanja od raka kože uslijed redovnog nošenja japanki i ostale otvorene obuće.

Stručnjaci, naime, strahuju zbog rastuće popularnosti otvorenih sandala i dizajnerskih japanki, jer osobe koje ih nose mogu vrlo lako oboljeti od raka kože na stopalima.

Obuća poput otvorenih kožnih sandala, koje obožavaju Sienna Miller i Kate Moss, može kod žena povećati rizik od razvoja smrtonosnih rana, jer povećavaju izloženost kože jakoj sunčevoj svjetlosti, glavnom uzroku tumora na koži ili melanom.

Osoblje jedne londonske klinike je u posljednjih tri mjeseca liječilo dva pacijenta sa rakom na stopalima, a jedan od ovih pacijenata je tek nedavno saznao da već dvije godine boluje od ove opake bolesti.

"Kako su sve popularnije otvorene sandale i japanke, stopala su vrlo često izložena jakoj sunčevoj svjetlosti. Naša stopala su veći dio godine zatvorena u cipelama i onda ih uvučemo u otvorene sandale za vrijeme visokih temperatura, te ne čudi što su sklona opeklinama od sunca. Ljudi obično provjeravaju druge dijelove tijela i traže sumnjive fleke, ali gotovo nikada ne pregledaju stopala", objasnio je za Daily Mail Anthony Kontos, britanski hirurg.

Rak koji zahvata stopala poznat je kao "akralni melanom", a obično se pojavljuje između nožnih prstiju ili ispod nokta nožnih prstiju. Ne izaziva bolove niti nelagodu, te ga je jako teško uočiti.

Riječ je o agresivnom obliku raka, jer se vrlo često dijagnosticira tek u kasnoj fazi, a može se i veoma brzo raširiti po čitavom tijelu.

Istraživanja pokazuju da samo polovina pacijenata sa melanomom na stopalima preživi.

Legendarni muzičar Bob Marley je također umro od posljedica melanoma na nozi, za kojeg je mislio da je ozljeda zadobivena tokom nogometne utakmice. Liječnici su mu htjeli amputirati nožni prst, ali je slavni pjevač to odbio iz religijskih razloga. Rak se vrlo brzo proširio na ostale dijelove tijela.

Stručnjaci savjetuju nanošenje losiona sa zaštitnim faktorom 15 na noge, uključujući i stopala, te ograničeno vrijeme hodanja u otvorenoj obući.