|

Izraelski naučnici tvrde da će za godinu imati lijek za rak bez nuspojava

Izraelski naučnici tvrde da će za godinu imati lijek za rak bez nuspojava
35
Klix.ba
30.1.2019. u 09:38
109
komentara
35

dijeljenja
Izraelski naučnici tvrde da će za godinu imati lijek za rak bez nuspojava Ilustracija: Shutterstock
Dan Aridor, predsjednik uprave kompanije Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi), koja je osnovana 2000. godine u Izraelu, kazao je da vjeruje da će za godinu njegova kompanija ponuditi lijek za rak bez nuspojava.
Lijek je nazvan MuTaTo (multi-target toxin), a istraživači su kazali da je to u suštini antibiotik protiv raka. Ovaj antibiotik istovremeno koristi kombinaciju peptida za svaku ćeliju raka, kao i jak otrov koji će ubiti sve njegove ćelije.

"Naš lijek protiv raka će biti učinkovit od prvog dana, koristit će se nekoliko sedmica i neće imati nikakve, čak ni minimalne nuspojave. Prodavat će se po znatno nižoj cijeni od većine drugih tretmana na tržištu", rekao je Aridor.

Jerusalem post je izvijestio da se lijek za rak temelji na takozvanoj SoAP tehnologiji. Trenutno su u pripremi laboratorijski eksperimenti na miševima, a prema najavama naučnika, MuTaTo bi trebao postati personalizirani tretman protiv raka. Drugim riječima, biopsijom će se od svakog pacijenta uzeti dio tkiva i prema tome će mu biti određena terapija.

Ovaj tim naučnika osvojio je prošle godine Nobelovu nagradu za svoj rad na prikazu faga (bakteriofaga) u usmjerenoj evoluciji novih proteina, posebno za proizvodnju terapijskih sredstava za antitijela. Peptidi imaju nekoliko prednosti u odnosu na antitijela, uključujući i to da su manji, jeftiniji i jednostavniji za proizvodnju i regulaciju.

U Sjedinjenim Američkim Državama i na drugim glavnim tržištima odobreno je više od 60 peptidnih lijekova.

"Mi smo radili sve ono što su radili i drugi, pokušavajući otkriti pojedinačne nove peptide za specifične vrste raka", rekao je dr. Ilan Morad, jedan od naučnika koji rade na ovom lijeku.

No, Morad i njegov kolega dr. Hanan Itzhaki su pokušali utvrditi zašto drugi lijekovi i tretmani za ubijanje raka nisu djelovali. Kažu i kako su sada pronašli način da mu se suprotstave.

"MuTaTo koristi kombinaciju nekoliko peptida koji ciljaju na svaku ćeliju raka u isto vrijeme, u kombinaciji s jakim peptidnim toksinom koji bi posebno ubio ćelije raka, a upotrebom najmanje tri ciljana peptida na istoj strukturi s jakim toksinom pobrinuli smo se da liječenje nema nuspojave", rekao je Morad.

Prozvodnja ovog lijeka bila bi od ogromnog značaja budući da Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) procjenjuje da je broj oboljelih od raka u 2018. godini porastao za 18,1 milion novih slučajeva, a 9,6 miliona slučajeva je imalo smrtni ishod.

Prema izvještajima IARC-a, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena dobije rak u toku svog života. Osim toga, svaka šesta smrt na svijetu posljedica je raka, što ga čini drugim vodećim uzročnikom smrti, odmah poslije kardiovaskularnih bolesti.
Prijavi grešku


Komentari (109)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...